Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Modeskaparen odlar egna färger i prisbelönt trädgård

När hjärtstillan och chokladmyntan försiktigt börjar spira har våren kommit till Kronetorp utanför Arlöv.
Det är då en grupp odlingsentusiaster börjar arbetet med att låta sin prisbelönta trädgård blomma upp.

Adrienn Görgenyi är modedesigner och odlar växter som hon använder för att färga de kläder hon skapar.Bild: Peter Frennesson
”Vi är ett gäng frivilliga som tillsammans vill lyfta och skapa en vacker utemiljö och blomstrande fägring kring Kronetorps mölla”.
Det berättade Lizette Ohlsson i augusti förra året när Sydsvenskan lät ett antal intervjuade personer redogöra för större och mindre insatser för miljön.
Läs mer: ”Syftet är att skapa en härlig plats”
Men det kortfattade spaltutrymme som då erbjöds räckte inte, menade Lizette Ohlsson, och bjöd in till ett besök på plats.
Sista söndagen i mars blir det av. Det är en dag av aktivitet på området. Mölleföreningen öppnar den gamla holländarmöllan för allmänheten och låter vingarna rotera. I Nya villan intill möllan ordnar kulturföreningen Medvind bytesdag för fröer och sticklingar.
Ute i solskenet och den kyliga vårdvinden kommer Adrienn Görgenyi med famnen full av pilgrenar.
– För att fläta kransar tillsammans med deltagare i Sticklingsbytardagen, berättar hon.
Hon är en av odlingsentusiasterna i Möllans trädgårds vänner, en del av föreningen Medvind, som så här års förväntansfulla återvänder till sin oas efter en lång vinter.
Hon visar runt på det långsmala odlingsområdet med redskapsskjul, växter i pallkragar och en stensatt kryddgård. Ännu är grönskan sparsam.
Kryddgården består av ett rutnät av stenplattor och planteringar. Adrienn Görgenyi är en av flera personer som sköter planteringarna i trädgården.Bild: Peter Frennesson
Men den som kommer hit när våren hunnit längre eller när sommaren kommit utlovas mer blomsterprakt och rikligare växtlighet.
Adrienn Görgenyi är modedesigner. I tio av pallkragarna odlar hon växter som som hon sedan använder för att färga de kläder hon skapar.
Textilfärger finns visserligen att köpa. Men Adrienn Görgenyi framställer hellre sina egna.
– De flesta färger man köper är syntetiska. Att leva i balans med naturen är jätteviktigt. Därför använder jag helst organiskt material, säger hon.
En annan aktör i mölleträdgården är Sankta Maria folkhögskola, med bland annat har en inriktning för människor med psykiska funktionshinder.
En del av dem kommer hit varje vecka för att sköta odlingen och njuta av den avkopplande miljön.
Peter Alsensjö från folkhögskolan visar runt och talar om mer eller mindre kända smakbärande växter bland de cirka 40 arter finns i örtagården. Bara av myntan finns det exempelvis ett antal olika varianter.
– Vi har jordgubbsmynta som smakar jordgubbar och chokladmynta som smakar ungefär som After eight, säger han.
Många av växterna har, berättar han, egenskaper som på olika sätt främjar god hälsa. Hjärtstilla användes förr mot hjärtklappning. Isop har använts mot halsont och dålig matlust och ansågs för skydda mot olyckor.
Peter Alsensjö från Sankta Maria folkhögskola visar runt och talar om mer eller mindre kända smakbärande växter i örtagården.Bild: Peter Frennesson
Gruppen som sköter trädgården försöker ha ett ekologiskt synsätt, verka för biologisk mångfald och ta tillvara det som odlas på olika sätt.
Så här långt har man lyckats så väl att man 2017 belönades med Burlövs kommuns miljöpris.
Inte minst för att trädgården också skänker glädje besökare av mölleområdet i allmänhet.
– Vi vill att folk ska kunna komma hit och njuta, säger Kajsa Högfeldt som för en stund lämnat aktiviteterna kring sticklingar och fröer inne i möllarbostaden.
– Bästa tiden för ett besök? Om man vill se blomsterprakt är det nog i augusti och under sensommaren, säger hon.
Gå till toppen