Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Senegal skrotar premiärministerposten

Senegals president Macky Sall har påbörjat de reformer han lovade utföra när han blev omvald i februari. Första offer blir premiärministerposten.

Senegals president Macky Sall röstar i valet som gav honom en ny period som president i landet.Bild: AP/TT
Mohamed Ben Abdallah Dionne, som har varit premiärminister i fem år, sade på lördagen att president Macky Sall hade inlett de reformer som bland annat innebär att Dionnes egen post skrotas.
– Målet är att regeringen ska komma närmare folket, så att fler reformer kan genomföras snabbare och få större effekt, sade Dionne i ett tv-sänt tal från presidentpalatset.
Senegal, som har setts som en demokratisk modell för andra afrikanska länder, får nu ett politiskt system som blir mer toppstyrt av presidenten.
– Tanken är att minska flaskhalsen så att informationen lättare kan nå ut, sade Dionne, som nu inte blir arbetslös. I stället får Dionne befattningen Republikens generalsekreterare.
57-årige Macky Sall har varit president i Senegal sedan 2012. I februari blev han omvald med 58 procent av rösterna. Oppositionspolitiker hävdar dock att det förekommit vallfusk och hans motkandidater sade i ett gemensamt uttalande att de inte godkänner valresultatet, men att de inte överklagar det.
Under sin valkampanj sade sig Sall vilja hjälpa landets unga och kvinnor. Han lovade även stora infrastrukturprojekt för att få fart på ekonomin.
Gå till toppen