Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Backklippan: ”Det är vinna eller dö”

Hon sa tack och adjö och lade skridskorna på hyllan för knappt ett år sedan. Nu är Modobacken Johanna Olofsson en av nyckelspelarna när Damkronorna ska undvika avgrunden i VM. – Det är klart det är en tuff situation, det är vinna eller dö ungefär, säger hon inför avgörandet mot Japan.

Johanna Olofsson efter träning inför ödesmötet med Japan vid ishockey-VM i Finland.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Den nya spelordningen i VM gör att det inte finns några mellanlägen.
Det är antingen avancemang till kvartsfinal eller nedflyttning.
Och det är där Damkronorna befinner sig inför den sista gruppspelsmatchen mot Japan på tisdagen. Seger innebär kvartsfinal, förlust ett historiskt fiasko med nedflyttning från A-VM för första gången någonsin.
– Så är det, men vi har varit med om såna här matcher tidigare. Vi kanske inte spelade vår bästa hockey i går (2–1-segern över Frankrike), men vi blev ändå vinnare och det måste vi ta med oss till Japanmatchen, säger Olofsson.
Den 27-åriga försvarsklippan får mest istid av samtliga utespelare hos Damkronorna och har snittat drygt 25 minuters speltid under de tre första matcherna. Hon spelar i alla viktiga lägen, powerplay och boxplay inkluderat.
– Det är kul att få förtroende och jag försöker ta tillvara på varje byte. Jag tycker det är väldigt, väldigt roligt att vara med i det här gänget. Jag njuter av att vara där ute och vill bidra med mitt bästa spel.
TT: Tycker du att du har gjort det?
– Stundtals. Det är sista tredjedelen som saknas, precis som för många andra. Man känner att man vill sätta dit någon puck eller göra poäng och bidra på det sättet. Defensivt med passningar och hårt jobb känner jag att jag bidrar, säger Olofsson som är poänglös hittills.
Förbundskaptenen Ylva Martinsen säger att Olofsson ger trygghet till en mestadels ung backbesättning:
– Hon har varit jättebra. Hon är fysiskt stark så vi vet att hon tål den här istiden och hon krigar alltid i försvarsspelet. Sedan är hon stark med pucken och vi försöker få henne att våga ännu mer offensivt.
Olofssons dominans är spektakulär med tanke på att hon egentligen satte punkt för hockeykarriären efter OS-säsongen i fjol.
– Jag kände framför allt en motivationsbrist, jag hade mycket med plugg och jobb. Jag hade svårt att få ihop schemat, berättar hon.
När Modo hade backbrist i början av säsongen och hon fick frågan om hon ville spela igen nappade Olofsson. Och på den vägen är det. Nu är hon färdigutbildad fysioterapeut och jobbar på Modo Sports Academy.
Framtiden har hon inte tagit något beslut om, men vet vad hon vill ha ut av tisdagen i alla fall. Svenskorna besegrade Japan i en träningsmatch med 3–0 precis före VM.
– Vi vill verkligen gå ut och vinna matchen. Gör vi en bra prestation så ska vi vinna.
Fakta

Förutsättningarna

Tyskland och Tjeckien är redan kvartsfinalklara från grupp B i VM medan Frankrike är jumbo och klart för nedflyttning. Nu gör Sverige (4 poäng) och Japan (3) upp om den sista platsen till kvartsfinal och nedflyttning.

+ Svensk seger i full tid eller efter förlängning eller straffar ger avancemang till kvartsfinal.

+ Japansk seger efter full tid eller efter förlängning/straffar ger svensk nedflyttning. Hamnar lagen på samma poäng avgör inbördesmötet.

Gå till toppen