Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

C varnar för högerpopulism i EU-valet

Miljön och kamp mot högerpopulism blir Centerns profilfrågor i EU-valrörelsen. Partiets kampanj beräknas kosta 30–35 miljoner.

Centerpartiet partisekreterare Michael Arthursson presenterar valkampanj inför EU-valet under en pressträff i Stockholm.Bild: Janerik Henriksson/TT
Centern (C) drar igång sin valrörelse den 26 april, en månad innan EU-valet.
Affischnamnen blir inte oväntat partiledaren Annie Lööf och partiets ende EU-parlamentariker i dag, Fredrick Federley. Partiet hyser hopp om att få ytterligare minst en centerpartist in i EU-parlamentet.
Liksom i tidigare EU-val profilerar C sig på miljöfrågor.
”Vår klimatpolitik behövs i Europa” är ett av budskapen på affischerna. Partiet vill främst driva på för gröna transporter, bland annat genom att knyta ihop EU:s järnvägsnät.
– I transportsektorn måste vi ta fler kliv framåt, säger Centerns partisekreterare Michael Arthursson.
C kan dock inte tänka sig en gemensam europeisk koldioxidskatt. Arthursson uppger att man bör vara försiktig med att lämna över skattepolitik till EU. Däremot vill C minska utsläppen genom förändringar i EU:s system för handel med utsläppsrätter.
”Vår sunda mat behövs i Europa” är ett annat affischbudskap. C vill framförallt driva på för minskad antibiotikaanvändning i djuruppfödning i EU. Det är en fråga partiet drivit i EU-valrörelse 2014.
Nytt jämfört med 2014 är att ett av C:s centrala budskap blir kampen mot högerpopulism och nationalism.
– Högerpopulismen ser vi som ett av de stora hoten mot Europa, säger Michael Arthursson.
Här bygger C vidare på sin riksdagsvalskampanj, som fokuserade mycket på värderingar och på att stoppa Sverigedemokraterna från inflytande.
Ett budskap på valaffischerna är ”Medmänsklighet för Europa framåt”. C vill driva på för en gemensam flykting- och migrationspolitik i EU.
Det är dock flera partier än C som tänker målar upp högerpopulism och nationalism som det stora hotet mot EU i EU-valet. Inte minst Socialdemokraterna.
Arthursson betonar att det är viktigt att liberala partier förmår hålla i taktpinnen för EU:s utveckling..
C har inför EU-valet gjort mätningar för att se vad väljarna tycker är viktigast.
Enligt Arthursson toppar oro för att nationalistiska och högerextrema partier ska få en stor roll i EU, därefter kommer oro för klimatet och oro för säkerheten när det gäller brottsligheten.
Gå till toppen