Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

ESS riskerar böter på över två miljoner

Kontorsmodulerna började uppföras innan Lunds kommun gett sitt klartecken. Nu riskerar ESS en straffavgift på 2 275 000 kronor.

I april för ett år sedan upptäckte byggnadsinspektörer från Lunds kommun att ESS börjat bygga ett tillfälligt platskontor i tre våningar – trots att varken bygglov eller startbesked getts.
Först i efterhand, en månad senare, beviljade stadsbyggnadskontoret bygglov och gav startbesked.
Därefter har kommunen och ESS tvistat om hur detta ska hanteras. Kommunen har informerat om det är ett brott mot plan- och bygglagen vilket innebär en byggsanktionsavgift. Summan beräknas på hur stor byggnationen är, i detta fall är kontorsmodulerna 7 827 kvadratmeter.
ESS har bemött kravet i tre olika skrivelser. ESS menar bland annat att man haft en nära dialog och möten med stadsbyggnadskontoret, samt att de aktuella bodarna inte är en permanent lösning utan ska tas bort när ESS permanenta kontor är färdigt 2021. Man framför också att man fått besked att bygglov ej krävdes i början av bygget av det tillfälliga platskontoret.
Stadsbyggnadskontoret bedömer dock inte att det framkommit något skäl att inte ta ut straffavgiften.
På kommande byggnadsnämndsmöte föreslås man besluta att kräva om en byggsanktionsavgift på 2 275 000 kronor för att ESS har påbörjat bygget innan de fått startbesked.
Gå till toppen