Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fler äldre lever med skulder – få söker hjälp

Över hälften av alla pensionärer med skulder hos Kronofogden har haft skulder i mer än 20 år. Skam över sin situation gör att många väljer att inte söka hjälp. – Att leva sina sista år med skulder vill man ju inte önska någon, säger Johan Krantz, analytiker hos Kronofogden.

Topp fem kommuner med procentuellt flest skuldsatta personer över 65 år.
Antalet skuldsatta pensionärer har ökat kraftigt sedan 2010. Vid årsskiftet hade drygt 40 000 pensionärer skulder hos Kronofogden, och tillsammans var de skyldiga över 18 miljarder kronor, visar en ny analys.
– En stor bidragande orsak till ökningen är att väldigt många har varit skuldsatta under lång tid, långt innan de fyller 65. De har ofta med sig ett skuldbagage från finanskrisen i början på 90-talet, säger Johan Krantz till TT.
Analysen visar också en oroande utveckling där allt fler personer över 80 år får sin första skuld. Personer i den åldersgruppen tillhör en särskild riskgrupp som ofta saknar stöd från omgivningen, säger Johan Krantz.
– Det börjar ofta med mindre skulder, som en obetald tv-avgift, det är inte alls ovanligt att demens orsakar att man glömmer bort räkningarna. Har man redan en låg pension och lever på marginalen kan ett par bortglömda räkningar göra att man helt plötsligt får stora skulder.
Hos kommunerna finns hjälp att få, men det bygger på att man själv tar initiativet till att ansöka om hjälp.
– Jag vet att man i vissa kommuner har försökt att jobba mer proaktivt och ta kontakt med folk som har skulder hos oss, men i många fall är det svårt att nå fram.
I Svalöv lever 92 pensionärer med skulder, vilket utgör 3,5 procent av befolkningen. I kommunen ser man tydligt trenden med att äldre har gamla skulder.
– En del har levt så länge med skulderna att de har blivit vana vid att ha det så. Det kan till och med finnas kvar från 70-talet när de köpte hus, säger kommunens budget- och skuldrådgivare Lennart Bossen till TT.
Han uppskattar att nästan 80 procent av dem skulle kunna få en skuldsanering om de ansökte om det men tror att många äldre skäms över sin situation och drar sig från att söka hjälp.
– De äldre jag har träffat känner väldigt stor skam, de har svårt att över huvud taget komma hit och prata om att de har misslyckats, vilket många upplever att de har gjort. Yngre människor har ofta lättare att söka hjälp.
Lennart Bossen försöker med alla medel att nå ut till invånarna i hans kommun för att fler ska få upp ögonen för att kommunen erbjuder hjälp och stöd.
– En väldigt stor del av de skuldsatta vet inte att kommunerna erbjuder skuldrådgivning. Jag besöker pensionärsföreningen, annonserar och skriver i lokaltidningen och försöker visa att jag finns, säger han.

Fakta: Så ser det ut i din kommun

I slutet av 2018 hade drygt 40 000 pensionärer skulder hos Kronofogden. Medianskulden för personer över 65 år är ungefär 93 000 kronor.
Kommuner med procentuellt flest skuldsatta personer över 65 år:
KommunAntal skuldsattaAndel av kommunens befolkning
Ljusnarsberg725,0 %
Högsby684,4 %
Åstorp1164,0 %
Klippan1483,7 %
Perstorp583,6 %
Färgelanda613,6 %
Svalöv923,5 %
Botkyrka4303,3 %
Grums773,3 %
Sundbyberg2043,2 %
Haparanda893,2 %
Skurup993,0 %
Höör 1043,0 %
Ånge762,9 %
Landskrona2712,9 %
Gå till toppen