Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny karta gör det enklare att dela och låna

På måndagen fick Malmö en egen version av Smarta kartan. Tanken är att det ska bli enklare att hitta offentliga platser och delningsinitiativ runt om i staden. På kartan går det att finna allt från motionsspår och badplatser till bagerier som ger bort dagsgammalt bröd.

Emma Börjesson hoppas att kartan kommer uppmana Malmöborna till samtal om delningsekonomi.Bild: TT Privat
Smarta kartan lanserades i Göteborg 2016 av föreningen Kollaborativ ekonomi Göteborg och Göteborgs stad. Till grund för satsningen låg idén om delningsekonomi; att dela på produkter och resurser istället för att äga allting själv.
Emma Börjesson, projektledare på miljöförvaltningen i Malmö och en av initiativtagarna, tyckte att det saknades ett liknande initiativ i Malmö. Efter en undersökning som Malmö stad gjort visade det sig att en stor del av Malmös invånare ville dela med sig mer. Gemensamt för många var också att det var svårt att hitta delningsinitiativ i staden.
Som svar på det har Malmö nu fått en egen Smarta kartan. Kartan ska göra det enklare att hitta företag eller organisationer där man exempelvis kan byta kläder, låna en dator eller en cykel. På kartan finns även offentliga platser som motionsspår och lekplatser runt om i Malmö markerade.
– Vi ser det här som en bra grund för att upplysa Malmöborna om vilka möjligheter som finns i staden, säger Emma Börjesson.
På kartan går det bland annat att finna Repair café Malmö i Västra hamnen. Dit kan man vända sig om man behöver hjälp att reparera elektronikprylar.
Om pinfärskt bröd inte är ett krav så kan man svänga förbi kaféet Bröd & vänner vid Nobeltorget. Där kan man plocka en gratis brödbit från dagen innan.
– Det som är så bra är att både de som behöver den här typen av tjänster kan använda kartan, men också de som vill vara mer klimatsmarta, säger Emma Börjesson.
För att fira lanseringen arrangeras några evenemang runt om i Malmö under samlingsnamnet Smarta veckan. Två stycken cykelturer kommer äga rum, en i centrum och en i Sofielund, där de medverkande kommer få besöka några av organisationerna som finns med på kartan.
Smarta veckan avslutas med Smarta söndagen på Stapelbädden då det går att delta i ett antal olika aktiviteter under eftermiddagen.
Emma Börjesson ser kartan som ett medel för att göra det enklare att både dela och att vara mer klimatsmart i vardagen.
– Konsumtionen vi har i Sverige idag är inte hållbar i längden. Jag hoppas att folk ska börja prata mer om delningsekonomi. På lång sikt hoppas jag att fler Malmöbor kommer vilja dela mer, både via appar och fysiska platser men också med grannar i närområdet.
Gå till toppen