Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Benny Golson och Rigmor Gustafsson till Ystads jazzfestival

90-årige saxofonisten och kompositören Benny Golson, albumaktuella Rigmor Gustafsson, portugisiska stjärnan Cristina Branco, folkkäre Jojje Wadenius och Grammisvinnaren Amanda Ginsburg. Det är några av de 250 artisterna som står på scenen när Ystads jazzfestival går av stapeln i sommar.

Rigmor Gustafsson och Benny Golson kommer till årets jazzfestival i Ystad.Bild: Fanni Olin Dahl Pressbild
I år arrangeras Ystads jazzfestival för tionde gången i ordningen och under den fem dagar långa festivalen står saxofonisten och kompositören Benny Golson som hedersgäst. Den amerikanske musikern fyller i år 90 år och gör endast två konserter i Europa – en av dem i Ystad. På festivalen uppträder han tillsammans med Norrbotten Big Band.
Bland världsartisterna finns även namn som amerikanerna Charles Lloyd och Julian Lage, puertoricanske Reuben Rogers, kubanske Omar Sosa & NDR Bigband, portugisiska Cristina Branco och brasilianska Joyce Moreno. Från Danmark kommer jazzstjärnor som Palle Mikkelborg, Sinne Eeg och Jacob Fischer.
Bland de svenska stjärnorna finns bland andra Rigmor Gustafsson, aktuell med nya albumet ”Come Home”, Malmömusikern Mimi Terris, folkkäre Jojje Wadenius och Amanda Ginsburg som nyligen kammade hem en Grammis i kategorin ”Årets jazz”.
Dessutom gör festivalens konstnärliga ledare, pianisten Jan Lundgren, en konsert tillsammans med Göteborg Wind Orchestra.
Det är inte bara årets hedersgäst som fyller jämt 2019. Festivalen uppmärksammar även det tyska skivbolaget ECM:s 50-årsjubileum med dagliga konserter med en stora ECM-artister och en jazzfrukost där den brittiske recensenten Michael Tucker berättar mer om skivbolaget.
Festivalens tornväktare för i år är trombonisten och sångaren Nils Landgren. Det innebär att det blir tonerna från hans röda trombon som inviger festivalen den 31 juli.
Festivalen tjuvstartar redan dagen innan med en jazzparad, i år ledd av det italienska femtonmannabandet Funk Off som gör sin första spelning i Skandinavien.
Biljetterna till festivalen släpps den 10 april. Hela programmet finns tillgängligt på festivalens hemsida.
Gå till toppen