Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tobias Lindberg: Skicka din flygskam till Bryssel.

Dags att se resor i nytt ljus?Bild: J Pat Carter
Efter ett år med nyord som flygskam och klimatångest förvånar inte väljarnas prioriteringar: enligt en mätning från Novus ses miljö, klimat och energi som de viktigaste frågorna inför EU-parlamentsvalet.
Men hur tungt väger klimatet vid planeringen av semestern?
På den frågan ges mer tvetydiga svar. Visst säger två av tre svenskar, i Resebarometern från tidningen Vagabond, att de påverkas av diskussionerna om resors klimatpåverkan. Fast lika många uppger att de inte tänker ändra sina resvanor. Antalet semesterresor utomlands minskade visserligen med en halv miljon i fjol, men som rese- och turismanalytikern Hans Remvig säger till SVT kan det bero på helt andra faktorer:
"Vi hade ju en kanonsommar här hemma. Sedan har den svenska kronan sjunkit i värde."
Kanske är ett nytt rekord för antalet flygresor utomlands bara några regniga sommarveckor och en förmånligare växelkurs bort. Och det är i så fall svårt att klandra enskilda semesterfirare för att de längtar efter nya vyer. Att resa är inte bara trevligt, utan – som den spanske författaren och filosofen Miguel de Unamuno (1864–1936) påpekade – också ett utmärkt botemedel mot rasism. Ett sådant är svårumbärligt med dagens politiska vindar. Utsläppen måste minska, men inte kontakten mellan folk i olika länder.
Som flera partier framhåller inför EU-parlamentsvalet behöver det bli betydligt enklare att göra längre tågresor i Europa. Unionen borde också bli drivande för att minska flygets klimatpåverkan. Därtill måste omställningen till hållbara energisystem skyndas på och handeln med utsläppsrätter reformeras.
Att tunga klimatfrågor hör hemma inom EU har väljarna naturligtvis rätt i. Därför kan de med gott samvete också skicka en del av sin flygskam till Bryssel.
Gå till toppen