Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingrid Runsten: ”Skrapa på ytan och det skånska blå flagnar.”

Moderaterna under Ulf Kristersson vänder det gamla ryggen men går vart?Bild: Linn Malm n/TT
Detta är en opinionstext av en fristående kolumnist. Åsikterna är skribentens egna.
När Moderaterna nu har det lite tufft på riksplanet kan de ju ändå glädja sig över att de är så starka lokalt, inte minst i Skåne. Eller hur är det egentligen?
I en rad kommuner vacklar M istället mellan två oförenliga vägval. Att samarbeta över den invanda blockgränsen, med de rödgröna, eller att samarbeta med Sverigedemokraterna.
Kanske diskuterades förhållandet till SD på det lokala planet i slutna rum under Moderaternas Sverigemöte i Karlstad förra veckan, men i partiledaren Ulf Kristerssons tal var det idel glädje över den lokala styrkan. Han konstaterade att M är med och styr i 162 svenska kommuner och att det är fler än någon gång förut.
”Ni har målat Sverige blått, från Norrbotten till Skåne, från Stockholm till Göteborg”, sade partiledaren till de samlade kommunpolitikerna.
I Skåne är det extra blått, eller vad det nu är för färg. För skrapa på ytan och det skånska blå flagnar. Det är ju inte så att M styr på egen hand, utan antingen tillsammans med andra allianspartier eller i samarbete med SD. Och M ökade faktiskt bara marginellt räknat i andel skånska kommunröster, från 22,7 till 22,9 procent. I en del kommuner minskade M. I Helsingborg från 28,18 till 27,02 procent. I regionvalet blev resultatet för M i stort sett oförändrat.
Men det finns ändå en handfull skånska kommuner där det blå lyser klarare. Där M-kommunalråd styr i spetsen för en allians i majoritet. Skånska exempel är Båstad, Höganäs, Lomma, Vellinge och Ängelholm. Det är sådana kommuner Ulf Kristersson kan glädja sig över när det kommer besvärliga frågor. Sådana M-ledningen kan peka på och säga: se där, alliansen lever och mår bra. Än så länge.
För hur ser den lokalpolitiska framtiden ut för M? Det beror till stor del på vad som väger över i de kommuner och regioner/landsting där SD i kraft av sin storlek är tunga vågmästare. Och hur mycket självutplåning Centern och Liberalerna är beredda att stå ut med.
Två skånska exempel är Helsingborg och Region Skåne. För tillfället kan det gå lite hur som helst i de stora och viktiga frågorna när vågmästaren SD väntar till sista minuten med att säga sitt.
I båda fallen handlar det om långa alliansäktenskap. I Region Skåne har alliansen länge hållit ihop både som opposition och som styre. Och i Helsingborg har Moderaternas vice ordförande Peter Danielsson lett ett alliansdominerat styre sedan 2006. Men tidigare fanns också plats för Miljöpartiet. I Helsingborg styrde alliansen tillsammans med MP förra mandatperioden. Och när alliansen styrde Region Skåne 2010–2014 var det tillsammans med MP.
Nu har blockpolitiken hårdnat. Enligt alliansen är det förra rödgröna styret skyldigt till det mesta i Region Skåne. Och i Helsingborg saknas vilja att förankra stora och viktiga frågor över blockgränsen. Det går ut över vård, skola, kollektivtrafik, stadsplanering.
Det började med SD-samarbeten i kommuner som Staffanstorp och Bromölla, men M-ledningen mumlade bara otydligt. M centralt tog inte itu med kommunerna, kanske kommer partiet nu istället att följa i deras fotspår. Och då blir steget inte långt i kommuner och regioner/landsting där SD är vågmästare.
M har viktiga vägval att göra i de där blåmålade landskapen som Kristersson talade om: bygga samarbeten över blockgränsen med rödgröna partier. Eller satsa på ett nytt block, med nationalistiska och populistiska SD. Det här är mandatperioden när M måste visa väljarna var de står.
Gå till toppen