Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Första verkliga bilden på ett svart hål – nu vet vi hur riktigt mörker ser ut

Bilden är historisk. Detta är det första foto som någonsin tagits av ett svart hål i universum. Forskare i fyrtio länder har samarbetat för att ta det. På onsdagen presenterades bilden på sex samtidiga presskonferenser över världen.

Det svarta hålet M87 i Jungfruns stjärnbild. Åtta jordbaserade teleskop har samverkat för att framställa historiens första foto av ett svart hål i universum.Bild: ESO
– Alla bilder du hittills har sett av ett svart hål är simuleringar och konstnärliga framställningar. Detta är en verklig bild av ett svart hål.
Det sa Heino Falcke, professor vid universitetet i nederländska Nijmegen, när han avtäckte den historiska bilden på en presskonferens i Bryssel.
Det svarta hålet kallas M87 och befinner sig i stjärnbilden Jungfrun, 55 miljoner ljusår från jorden.
Ett svart hål är en anhopning av massa med så stark dragningskraft att ingenting, inte ens ljuset, kan stå emot. Inget som en gång sugits in i det svarta hålets gravitationsfält kommer någonsin därifrån.
Fysikern Albert Einstein förutsåg 1915 att det finns svarta hål. Men deras existens bevisades inte slutgiltigt förrän 2016.
Ingen har lyckats ta en bild av ett svart hål. Det är självklart, eftersom inget ljus kan komma därifrån.
Ändå har en internationell forskargrupp arbetat i två år för att göra det.
I det internationella forskningsprojektet Event Horizon Telescope har teleskop över hela världen kopplats samman till ett nätverk. De står bland annat på Sydpolen och Hawaii, i Arizona, Spanien, Mexiko och Chile.
Event horizon betyder händelsehorisont, vilket är ”gränsytan” mellan det svarta hålets innandöme och yttervärlden.
Forskarna i EHT-projektet studerar två svarta hål:
Sagittrius A* befinner sig ungefär 26 500 ljusår från jorden, i vår egen galax Vintergatan. Dess massa är drygt fyra miljoner gånger större än solens.
Messier 87 befinner sig i en annan galax, 55 miljoner ljusår från oss, i stjärnbilden Jungfrun. Med en massa på 6,6 miljarder solar är detta svarta hål mer än tusen gånger kraftigare.
Bilden föreställer det sistnämnda. På onsdagen höll EHT sex samtidiga presskonferenser på olika håll i världen.
– I framtiden kommer astronomins historia att delas in i tiden före respektive efter den här bilden, sa EU-kommissionären Carlos Moedas. EU har satsat 44 miljoner euro i projektet.
Det går inte att se ett svart hål, medgav professor Heino Falcke sedan han presenterat bilden.
– Men man kan se dess skugga. Konturerna. Och det är vad vi ser avteckna sig när ljuset försvinner bakom händelsehorisonten.
Hur vet vi att detta är ett svart hål? undrade någon på presskonferensen.
– För att det exakt motsvarar de värden som vi med våra superdatorer har räknat ut att det borde ha, svarade Heino Falcke.
Hur kan man ta bilder utan ljus?
– Radiovågor är också ljus, svarade forskaren. Detta radioljus kan vi förvandla till synligt ljus.
Gå till toppen