Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Netanyahus utmanare erkänner sig besegrad

Premiärminister Benjamin Netanyahu ser ut att få en femte mandatperiod. Utmanaren i det israeliska valet erkänner sig besegrad – men utlovar ”ett rent helvete” för regeringen.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu framträder inför sina anhängare i Tel Aviv.Bild: Ariel Schalit/AP/TT
Något officiellt resultat har ännu inte redovisats, men med runt 97 procent av rösterna räknade ser det ut som att segern går till sittande premiärminister Benjamin Netanyahu, partiledare för Likud.
På onsdagskvällen erkände sig Blåvita alliansen besegrad.
– Vi vann inte den här gången. Vi kommer att göra Likuds liv till ett rent helvete i opposition, säger Blåvita alliansens andreman Yair Lapid i en tv-sändning.
Kampen var ytterst jämn mellan Likud och Blåvita alliansen. Båda ser ut att få 26 procent av rösterna och därmed 35 platser var i parlamentet.
Benjamin Netanyahu utropade sig till vinnare redan på valnatten.
– Det här är en fantastisk seger, sade han till publikens jubel.
Det gjorde även Blåvita alliansens Benny Gantz, medan siffrorna pekade på att han tagit hem fler röster än Likud. Men redan på onsdagsmorgonen medgav Gantz att läget såg dystert ut.
”Himlen må se mulen ut, men den kan inte skymma den hoppfulla sol som vi frambringat till det israeliska folket och samhället”, sade Benny Gantz i ett skriftligt uttalande till sina väljare, enligt Haaretz.
Allt talar nu för att president Reuven Rivlin, som ska välja den kandidat han bedömer har bäst chans att bilda regering, kommer att nominera Netanyahu. Den sittande premiärministern hoppas kunna bilda en högerkoalition, med 65 av knessets 120 mandat.
Lyckas Likudledaren kan han inleda sin femte mandatperiod och därmed bli den premiärminister i Israel som suttit längst vid makten.
Intensiva koalitionsförhandlingar lär följa, och det kan ta dagar eller till och med veckor innan det står helt klart hur regeringen kommer att se ut.
Det slutgiltiga valresultatet väntas först på torsdagseftermiddagen. Valdeltagandet i år var något lägre än förra gången, knappt 70 procent mot nästan 72 procent 2015. Enligt Haaretz visade opinionsmätningar att det var historiskt lågt bland israeliska araber.
Fakta

Preliminärt valresultat 2019

Preliminär mandatfördelning i det israeliska parlamentet knesset.

Möjlig högerkoalition: 65

Likud: 35

Shas: 8

Förenade Torapartiet: 8

Förenade högern: 5

Kulanu: 4

Yisrael Beitenu (Israel vårt hem): 5

Övriga partier: 55

Blåvita alliansen: 35

Hadash Ta'al: 6

Arbetarpartiet: 6

Meretz: 4

Förenade arablistan: 4

Källa: Haaretz

Fakta

Benjamin Netanyahu

Föddes 1949 i Tel Aviv, växte upp i Jerusalem och är utbildad i USA.

Som ledare för högerpartiet Likud har han varit premiärminister 1996 till 1999 samt sedan 2009. Han är staten Israels nionde premiärminister och har haft andra ministerposter tidigare.

I armén tjänstgjorde Netanyahu i en elitstyrka från 1967 till 1973 då han lämnade militären med kaptensgrad.

Netanyahu gav sig in i politiken sedan hans bror Yonatan dödats i ett försök att frita israelisk gisslan ombord på ett kapat plan i Entebbe i Uganda 1976.

Netanyahu anklagas för korruption – mutbrott, bedrägeri och trolöshet mot huvudman – vilket han nekar till och kallar för en häxjakt. Netanyahu utlyste val sju månader tidigare än nödvändigt, vilket många tolkar som att han försöker undvika en rättsprocess före valet.

I politiken och förhandlingar med palestinier har han drivit en hård linje, men har samtidigt gått med på vissa eftergifter.

Källor: BBC, AFP, Reuters, israeliska utrikesdepartementet.

Gå till toppen