Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny Avicii-singel släpps postumt

Ett år efter hans död ges ny musik ut i den världskände svenske musikproducenten Tim ”Avicii” Berglings namn. Singeln heter ”SOS”, och vid mikrofonen hörs ”Wake me up”-sångaren Aloe Blacc.

Nu släpps Aviciis nya singel "SOS", nästan ett år efter Tim Berglings död. Arkivbild.Bild: Christine Olsson/TT
Nyheten att det ska släppas ny musik signerad Avicii slog ned som en bomb i musikvärlden förra veckan. Men arbetet med singeln ”SOS”, och albumet ”Tim” som släpps i juni, har pågått i hemlighet i flera månaders tid.
En av personerna som har slitit med att färdigställa musik som Bergling jobbade på före sin död är producenten Carl Falk.
– Jag försökte producera genom någon annans ögon och öron, någon som inte längre är med oss. Det var mycket svårt att inte vara självkritisk hela tiden. Skulle han tycka om det här? Vad skulle han ha gjort?, säger Falk i en intervju med The New York Times.
Den uppmärksammade dokumentärfilmen ”Avicii: True stories”, som skildrade Berglings sista tid i livet, tecknade en bild av en människa som var på väg att brytas ned av den ångest och stress som framgången åsamkat honom. Texten i ”SOS” ter sig därför som ett tydligt rop på hjälp med Berglings livsöde i åtanke: ”Can you hear me SOS. Help me put my mind to rest. Two times clear again I'm acting low. A pound of weed and a bag of blow”.
”Tim” släpps den 6 juni. Alla intäkter från albumet kommer att gå till stiftelsen Tim Bergling Foundation och dess arbete till förmån för förebyggande av psykisk ohälsa och självmord.
Fakta

Avicii

Född den 8 september 1989 i Stockholm som Tim Bergling. Son till skådespelerskan Anki Lidén och halvbror till programledaren och skådespelaren Anton Körberg.

Börjar göra musik i mitten av 2000-talet, släpper sina första singlar 2010. Tar artistnamnet Avicii, som refererar till ett skede efter döden inom buddhismen.

Samarbetar med David Guetta på singeln "Sunshine" 2011.

Slår igenom stort samma år med singeln "Levels", som blir en världshit. Låten blir årets låt på Grammisgalan samt nominerades till en amerikansk Grammy.

Debutalbumet "True" kommer 2013. Singeln "Wake me up" med Aloe Blacc blir året därpå den mest spelade låten på Spotify någonsin. Får svenska Musikexportpriset.

Tilldelas både Platinagitarren och Denniz Pop Awards stora pris 2014.

Andra albumet "Stories" släpps 2015.

Meddelar 2016 att han ska sluta turnera och spela live. Lovar dock att fortsätta göra musik.

Släpper ep:n "Avici" 2017.

Hittas död fredagen den 20 april under en resa till Oman.

Fakta

Postuma utgivningar

Att någonting ges ut efter skaparens bortgång är inte ett nytt fenomen. Ett tidigt exempel på detta är den romerske kejsaren Marcus Aurelius skrifter som gavs ut under titeln "Självbetraktelser" efter Aurelius död år 180.

Men när det handlar om musik finns det på senare år ett antal uppmärksammade släpp där andra personers inblandning har krävts för att färdigställa låtarna eller albumen i fråga, exempelvis:

"Free as a bird" (1995) och "Real love" (1996): I samband med mastodontprojektet "The Beatles anthology", som skulle summera popgruppen Beatles karriär, samlades de tre kvarvarande medlemmarna för att färdigställa två demolåtar som John Lennon, som mördades 1980, lämnade efter sig. Resultatet blev det närmaste en återförening av det legendariska bandet som gick att uppnå.

"Michael" (2010): I kölvattnet av dokumentären "Leaving Neverland" är historieskrivningen om personen Michael Jackson i gungning. Men 2010, ett år efter artistens död, bedömdes suget efter ny musik vara tillräckligt stort för att släppa albumet "Michael" bestående av tidigare outgivna låtar som färdigställts postumt. Men albumet fick ett blandat mottagande, med efterföljande spekulationer om huruvida det ens är Jackson själv som sjunger på några av spåren.

Gå till toppen