Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Förundersökning mot Assange kan återupptas

Åklagarmyndigheten meddelar att man kommer att utreda om förundersökningen mot den våldtäktsanklagadeJulian Assange ska återupptas. Sedan Wikileaksgrundaren gripits i London har frågan väckts om han kan överlämnas till Sverige.

Wikileaksgrundaren Julian Assange på Ecuadors ambassad i London i juni 2018. Arkivbild.Bild: Frank Augstein/AP/TT
Att Assange har gripits i London har inte med den svenska åklagarens våldtäktsmisstankar mot australiern att göra. Men det väcker frågan om han därmed kan överlämnas och ställas inför rätta här.
Åklagarmyndigheten i Sverige meddelar att man kommer att titta på målsägarbiträdet advokat Elisabeth Massi Fritz begäran om att återuppta förundersökningen.
”Vi kommer nu att sätta oss in i ärendet för att avgöra hur vi går vidare. Vi kan inte utlova någon tidplan för när beslut kommer att fattas”, säger överklagare Eva-Marie Persson i ett pressmeddelande.
Den svenska förundersökningen lades till slut ner 2017 för att den inte gick att driva vidare, och för att det ansågs oproportionerligt att fortfarande hålla Assange häktad i sin frånvaro. Det hade inte med skuldfrågan att göra, underströk den dåvarande förundersökningsledaren Marianne Ny då.
Advokat Elisabeth Massi Fritz företräder kvinnan som anmält att Assange våldtog henne 2010. Hon skriver i ett sms till TT att hennes klient tagit emot nyheten om Wikileaksgrundarens gripande.
”Att det vi har väntat och hoppats på i snart sju års tid nu händer kommer såklart som en chock för min klient. Vi kommer göra allt vi kan för att åklagarna ska återuppta den svenska förundersökningen så att Assange kan utlämnas till Sverige och lagföras för våldtäkt”, skriver Massi Fritz.
Vid ett Sverigebesök i augusti 2010 blev Assange misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor. Han häktades i november 2010 i sin frånvaro. Efter diverse rättsliga turer tog Assange sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades där asyl.
Den misstänkta våldtäkten preskriberas i augusti 2020, så teoretiskt kan utredningen återupptas. Wikileaksgrundarens advokat Per E Samuelson anser inte att det är troligt.
– Det tror jag är osannolikt, säger han.
TT: Så du ser det inte som sannolikt att du får försvara Assange inför svensk domstol?
– Nej, det gör jag inte. De finns ingen grogrund för det, utan det var ganska kraftfullt som vi vann, så det skulle förvåna mig oerhört, säger han.
Även rättsexpert Sven-Erik Alhem tvivlar på att den svenska förundersökningen tas upp igen.
– Det är en långt utdragen tid som förflutit och det har försämrat bevismöjligheterna utan minsta tvekan, säger han till TT.
Dessutom skulle Sverige behöva ställa ut en ny europeisk arresteringsorder om Assange.
– Han lär inte frivilligt komma till Sverige, säger Alhem.
– Jag tror att uppförsbacken är enorm.
Fakta

Bakgrund: Assanges misstänkta brott

Svenska åklagare hade i flera år ambitionen att Julian Assange skulle höras i Sverige om sexualbrottsanklagelserna från 2010.

I mars 2015 meddelade överåklagare Marianne Ny att hon ville förhöra honom i London. Detta sedan hon hade kritiserats av Svea hovrätt hösten 2014 för att inte leva upp till skyldigheten att driva förundersökningen framåt.

Först i november 2016 kom förhören till stånd, ledda av ecuadorianska åklagare. Vid det laget hade de misstänkta brotten mot en av kvinnorna – olaga tvång och två fall av sexuellt ofredande – redan preskriberades (i augusti 2015).

Den fjärde brottsrubriceringen – misstänkt våldtäkt – skulle ha preskriberats i augusti 2020. Men den 19 maj 2017 beslutade Marianne Ny att lägga ner förundersökningen och häva häktningen av Assange.

I början av 2018 beviljade Ecuador Assange medborgarskap, och begärde att han skulle tilldelas diplomatstatus för att han skulle kunna lämna ambassaden utan att riskera att gripas.

USA tros ha velat ha Assange utlämnad sedan 2010 då Wikileaks publicerade läckt information från det amerikanska försvaret. Bland annat publicerades en video av hur en amerikansk militärhelikopter skjuter ihjäl civila i Irak.

Domstolsdokument som av misstag blev offentliga i november förra året tyder på att USA förberett ett åtal mot Assange i hemlighet.

Gå till toppen