Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Coster Waldau om GoT: ett ”Perfekt” slut

När ”Game of thrones” började var Nikolaj Coster Waldau känd hemma i Danmark och hade gjort mindre roller i engelskspråkiga filmer. Rollen som Jaime Lannister har gjort honom till världsstjärna – men nu är det dags att ta farväl av tittarna.

Nikolaj Coster Waldau säger att han älskar sin rollfigur Jamie Lannister i "Game of thrones". Men nu är det dags att ta farväl. Arkivbild.Bild: Evan Agostini
Jaime Lannister är en av ”Game of thrones” mest omdiskuterade rollfigurer, men har med tiden också blivit en av de mest populära. Nikolaj Coster Waldau tvekar inte att säga att han älskar sin rollfigur.
– Jaime är en bra kille, även om han i första avsnittet gör något avskyvärt och försöker döda ett barn och säger ”vad gör jag inte för kärleken”. Men han följer sin linje till sin sista scen i serien. Han är en person som gör sånt som är avskyvärt och sånt som är bra, säger Coster Waldau till TT.
Inte minst är det relationen som Jaime har med sin syster Cersei som har diskuterats. De har ett sexuellt förhållande och har fått flera barn tillsammans. Inför den sista serieomgången är dock relationen spänd. Det beror inte minst på att Jaime under seriens gång har förändrat sig – på många sätt är det nu Jaime och brodern Tyrion som har blivit det moraliska hjärtat i serien. Två personer som tittarna tyckte mycket illa om i början har nu blivit några av dem man gillar mest.
– Jag hade verkligen tur med den här karaktären, jag tycker han är så intressant. Även om det utspelas i den här galna världen och hans förutsättningar är så extrema så kan man ändå relatera till honom, säger Nikolaj Coster Waldau som tycker att Jaime har en stark moralisk kompass.
Han tror att nyckeln till ”Game of thrones” framgångar är just den mångfacetterade beskrivningen av människans villkor.
– Vi är vana vid skildringar av relationer på film och tv och det blir väldigt fort svart eller vitt, ”du förrådde mig, nu älskar jag dig inte längre”, typ. I verkliga livet, om du levt länge i en relation, så vet du att det inte är så. Ni kan ett häftigt gräl och ändå bli sams, och sen har ni ett nytt gräl och så blir ni sams, säger han och fortsätter:
– Kärleken är konstig. Relationen mellan Jaime och Cersei är riktigt intressant. På ytan är det så snurrigt och de borde inte vara tillsammans, det är lätt att säga så utifrån.
Än så länge är det ytterst få som vet vad som kommer att hända under de sista sex avsnitten, och frågan om vilka som kommer att dö eller överleva det stundande slaget mot ”The White Walkers” kommer inte att besvaras ännu på många veckor.
Nikolaj Coster Waldau berättar att han själv fick en ”fantastisk” sista scen.
– Den var underbar. Den var det perfekta sättet att… jag kan ju inte berätta hur scenen ser ut – men den var perfekt.
Vid det laget hade han sett många av sina kollegor filma sina sista scener. Det hade varit mycket tårar, många fina tal och han visste vad han hade att vänta – men var ändå inte beredd känslomässigt.
– Jag vet inte vad som hände, det måste ha varit någon allergi, jag måste ha fått något i ögat. Det var underbart. Tio år har gått, men om du går tillbaka tio år i livet, så ser du hur livet har förändrat dig. För tio år sedan hade jag små barn, nu har jag en 18-årig dotter med en pojkvän. Livet är sånt. Det var en underbar dag.
Tiden med ”Game of thrones” har gjort Coster Waldau och hans kollegor till världsstjärnor med mängder av nya roller framöver. Ändå känns det underligt att tiden med serien nu är slut.
– Jag känner mig lättad, jag känner mig stolt över att ha varit en del av något som har gjort så stort intryck och som har blivit så framgångsrikt. Mindre seriösa personer kunde ha bestämt sig för att tjäna mer pengar och låta serien fortsätta i fyra–fem år till. Men de insisterade på att det här var den berättelse de ville berätta, den skulle inte bli längre än så här.
Fakta

"Game of thrones"

Fantasyserien "Game of thrones" är baserad på George RR Martins böcker och sändes första gången 2011.

Genom åren har den vunnit 47 Emmy-priser och en Golden Globe.

I några av huvudrollerna syns Kit Harington, Emilia Clarke, Peter Dinklage, Sophie Turner, Maisie Williams, Nikolaj Coster-Waldau och Lena Headey. Serien är skapad av David Benioff och DB Weiss.

Den åttonde sista säsongen har världspremiär den 14 april och dagen efter är det premiär i Sverige på HBO Nordic och C More.

Fakta

Fler röster om sista säsongen

Joe Dempsie (Gendry Baratheon):

– För mig har det inte handlat om tio år i rad, Gendry var med i början och kom sedan tillbaka i säsong sju. Det känns ändå konstigt att det har tagit slut nu. Jag var på premiären av första avsnittet av sista omgången i New York, och nu till helgen ska vi ha en stor avskedsfest i Belfast. Det är nog först då det går in.

John Bradley (Samwell Tharly):

– Jag kände mig lättad när jag läste de sista manusen. Det har funnits så många tv-serier där slutet har varit så dåligt att det sänkt allt som varit tidigare. Men det här är så bra, vi har gjort ett slut som vi är stolta över och som jag tror de flesta fans kommer att tycka om.

Gemma Whelan (Yara Greyjoy):

– Jag tappade hakan när jag läste manuset. Det är magnifikt. Vi hade alla funderat över hur det skulle sluta, och det som de har åstadkommit är så helt annorlunda från något som någon av oss hade kunnat gissa.

– Det var mycket känslomässigt för mig att göra min sista scen. Producenterna höll ett tal för var och en av oss och gav oss små minnen att ta med oss. Annars kunde vi inte ta med oss något, allt ska ju resa runt på utställningar. Fast jag fick tillåtelse att ta ett par stövlar, det fanns dubletter.

Iain Glen (Jorah Mormont):

– Vi samlades allihop för att läsa igenom manuset inför den här säsongen, något vi inte har gjort tidigare. Vi läste alla manusen ihop, och det knöt oss samman. Det var underbart att få dela storyn, att se vad de hade gjort. Jag vet att man inte kan tillfredsställa alla, det finns alltid de som har frågor, men jag tycker de har åstadkommit ett väldigt bra slut. Jag kan inte säga något om innehållet, men jag tycker de här sex episoderna är underbart skrivna.

– Så fort jag fått nya manus har det första varit att titta igenom – kommer jag att dö, kommer jag att överleva?

Gå till toppen