Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Mats Skogkär: Långt brittiskt farväl till EU blev ännu längre.

Theresa May har ett och annat att fundera över.Bild: Alastair Grant
Det brittiska EU-utträdet skjuts upp. Ännu en gång. Och premiärminister Theresa May beklagar djupt. Ännu en gång.
Men störst anledning att känna frustration över denna brexitcirkus har övriga 27 medlemmar av den europeiska unionen.
Nytt slutdatum för det brittiska medlemskapet är nu den 31 oktober. Till dess – om inte utträdet sker tidigare – förblir britterna medlemmar av unionen. Högst motvilliga sådana.
I slutsatserna från onsdagens toppmöte betonas att Storbritannien har kvar alla rättigheter och skyldigheter så länge landet är medlem. Det kan ge britterna en röst om vem som blir ordförande i den nya kommissionen och även rätt att utse en egen ny kommissionär – trots att de är på väg ut.
Drar utträdet ut på tiden mer än ett par veckor måste britterna genomföra val till EU-parlamentet i maj. Hur många kommer att rösta i det valet? Vilka kommer att vinna? Blir det ett gäng sjövilda brexitörer ute efter att ställa till kaos som skickas till Bryssel?
Nu har Storbritannien förvisso lovat att agera konstruktivt och ansvarsfullt den tid som återstår. Men Theresa Mays framtid är högst osäker. Palatsrevolutionen är inte långt borta. Och om den oberäknelige tidigare utrikesministern Boris Johnson tar över Torypartiet ska nog inget tas för givet.
Det är inte svårt att förstå att övriga stats- och regeringschefer i EU gick med på förlängningen – och inte enbart av ren utmattning. Det finns ett gemensamt intresse av att skiljas som vänner och att i det längsta undvika en hård brexit, ett utträde utan avtal, med alla de risker och all den osäkerhet på olika plan en sådan skulle medföra.
Britter har ett visst rykte om sig att vara excentriska – mad dogs and Englishmen. Ingen ska säga annat än att May och hennes kolleger i parlamentet gör sitt bästa för att leva upp till sådana föreställningar.
Gå till toppen