Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mid90s: Varm skärva av 1990-talet

Jonah Hill, mest känd som skådespelare, fångar i sin regidebut nittiotalsstämningen på kornet, tycker Malin Krutmeijer. "Ljuset, gatorna, skejtparkerna, musiken, festerna – allt förmedlas med en känslighet som nyanserar intrycket av den juvenilt maskulina men ibland också roliga dialogen",

Sunny Siljic och Na-Kel Smith i Jonah Hills regidebut "Mid90s". Filmen kretsar kring en grupp skejtarkillar på nittiotalet.Bild: Nonstop Entertainment

Mid90s

BIO. DRAMA. USA, 2018. Regi: Jonah Hill. Med: Sunny Siljic, Na-Kel Smith, Olan Prenatt. Åldersgräns: 11 år. Längd: 1.25.

”Tacka inte folk, då tror de du är gay”, säger Ruben till Stevie som genast biter sig i tungan.
Det är skitprat förstås, vilket de äldre skejtarna i gänget som den trettonårige Stevie så gränslöst beundrar också berättar för honom senare. Det är också ett exempel på den rätt påfrestande jargong som präglar Jonah Hills långfilmsdebut, som han både regisserat och skrivit manus till. Men det är ju påfrestande kids i en ansträngande ålder som Hill skildrar, och då måste de få gestaltas därefter.
Stevie får syn på gänget när de hänger runt centralfiguren Rays (Na-Kel Smith) skejtbutik. De är äldre än han, men tar honom under sina vingar – eller snarare, de låter honom vara med. Det räcker långt för Stevie bara att komma bort från sin pennalistiske, träningsfanatiske storebror därhemma.
Som titeln, ”Mid90s”, anger så utspelar sig filmen på 90-talet och Hill, mest känd som skådespelare, fångar stämningarna på kornet. Ljuset, gatorna, skejtparkerna, musiken, festerna – allt förmedlas med en känslighet som nyanserar intrycket av den juvenilt maskulina men ibland också roliga dialogen. Christopher Blauvelts fina, rörliga foto förtjänar att nämnas.
Efterhand lyser också sårbarhet igenom, för alla pojkarna har sina problem och konflikter att tampas med, och de fortplantar sig i gruppen. Stevie har hittat en gemenskap men trygg är han inte. Det är nervöst att följa honom, särskilt som Sunny Siljic i rollen ser ut som elva snarare än tretton.
På vissa sätt är ”Mid90s” är ett typiskt killdrama om en pojke som söker tuffa förebilder och så vidare. Filmen är inte så väldigt originell, men som en skärva av 90-talet skimrar den ändå med en särskild värme.
Gå till toppen