Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Miljöpartiet ska visa att det går att kombinera klimatomställning med minskade klyftor och medmänsklighet.”

Människor som lever i ekonomisk otrygghet kommer inte att kunna, orka med eller ha möjlighet att delta i klimatomställningen. Det skriver finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP), som Miljöpartiets valberedning föreslår som nytt språkrör efter Gustav Fridolin.

Per Bolund, Gustav Fridolin, Isabella Lövin och Peter Eriksson på första raden vid Miljöpartiets kongress 2018. Per Bolund kandiderar till posten som språkrör efter Gustav Fridolin, som avgår vid årets kongress i början av maj.Bild: Peter Kr ger/TT
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
För mig är politik att vilja, göra och kunna. Att skapa ett annat samhälle som är hållbart och med solidariteten som politisk kompassnål.
Solidaritet och medmänsklighet ifrågasätts idag av olika politiska krafter. Högerpopulism, främlingsfientlighet och antifeminism har blivit en så vanlig del av den politiska debatten att traditionella partier inte drar sig för att öppna dörren till ett parti som har rötter i den svenska nynazismen.
För Miljöpartiet är det nu viktigt att navigera rätt när det gäller vad som ska prioriteras. Det behövs en politisk röst för de människor som inte ställer upp på att låta hatets bandhundar bestämma tonläget i politiken.
Bland väljarna finns en tyst majoritet som fortfarande vill att det ska finnas partier som står upp för medmänsklighet och alla människors lika värde. Jag vill att Miljöpartiet ska vara de väljarnas röst i politiken.
Samtidigt har vi människor en annan uppgift framför oss, vi ska skapa ett hållbart samhälle som inte förstör den planet vi är beroende av. Ett samhälle byggt på tillit och där människor tillåts vara en del av lösningen på klimatutmaningen.
För mig förutsätter trygghet och miljöomställning varandra. Miljöpartiet ska visa att det går att kombinera klimatomställning med minskade klyftor och medmänsklighet.
Ekonomiskt otrygga människor, ökade klyftor och fattigdom är en usel grund att bygga ett hållbart samhälle på. Människor som lever i ekonomisk otrygghet kommer inte att kunna, orka med eller ha möjlighet att delta i klimatomställningen. Under den förra mandatperioden var det därför självklart för oss miljöpartister att prioritera insatser som förbättrade ekonomin för ensamföräldrar, pensionärer och studenter. Några viktiga åtgärder var att barnbidraget, underhållsstödet och bostadstillägget höjdes, sjukförsäkringen förbättrades och skatten sänktes för personer med sjuk- och aktivitetsersättning. Det är sådan politik som vi ska lyfta fram, vara stolta över och fortsätta att driva.
Men att bara regera räcker inte. Miljöpartiet behöver kunna visa på en radikal och trovärdig grön politik i nästa valrörelse. Jag ser två områden som särskilt viktiga:
1. En grön social rättvisepolitik
Miljöpartiet ska kunna gå till val med tydliga och begripliga reformer för att minska klyftorna och öka tryggheten. När andra prioriterat att höja taket på huset så ska Miljöpartiet prioritera att ingen ramlar mellan golvplankorna, ner i hemlöshet och utsatthet.
Miljöpartiet behöver vässa och konkretisera partiets politik för att laga samhällets trygghetssystem för de allra mest utsatta. Vi miljöpartister behöver också tillsammans formulera de sociala reformer som behöver göras redan under den här mandatperioden.
2, Beteendeförändringar
På bara ett par år har miljödebatten fått en ny form. Insikten om att det inte räcker med teknikförändringar börjar nu nå fler och fler. Vi kan blanda in biobränsle i flyget, men vi behöver också flyga mindre. Köttkonsumtionen minskar för andra året i rad.
Miljöpartiet behöver utveckla ett ännu tydligare svar på hur klimatpolitiken kan bidra till beteendeförändringar.
I regeringen har jag jobbat för att statsbudgeten ska använda annat än bara ekonomisk tillväxt som mått på välfärd och utveckling. När vi har sänkt skatten på reparationer gynnar vi hållbarhet men inte nödvändigtvis den ekonomiska tillväxten.
Grön politikutveckling sker inte uppifrån och ner.Därför vill jag att Miljöpartiet ska ha två breda rådslag där hela partiet involveras. Om medlemmarna får möjligheten att vara med i både diskussion och beslut så kan vi vara många som möter väljarna med den politik som formulerats av många, inte bara några få.
De väljare som väljer Miljöpartiets valsedel ska veta att de röstar på ett parti som prioriterar klimat, rättvisa och medmänsklighet.

Per Bolund

Per Bolund (MP) är finansmarknads- och bostadsminister och kandiderar till posten som språkrör för Miljöpartiet.
Gå till toppen