Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ovan Babylon: Högtflygande planer i kaosets Irak

Mattias Oscarsson ser Folke Rydéns dokumentär om mannen som försöker arrangera Iraks första luftballongfestival.

"Ovan Babylon".Bild: Lucky dogs

Ovan Babylon

BIO. DOKUMENTÄR. Sverige, 2019. Regi: Folke Rydén. Med: Murtada Al-Hachami. Åldersgräns: 11 år. Längd: 1.10.

Luftballonger – för fredens och kärlekens skull. Det låter som en uppblåst och ihålig manifestation, men man känner starkt för exilirakiern Murtada Al-Hachamis högtflygande planer. Han vill arrangera Iraks första luftballongfestival, för att visa att landet inte alls är så kaosartat som det framställs i världsmedierna. Och det är alls ingen riskfri flygtur: när festivalen närmar sig börjar IS terrorvälde breda ut sig och luftballongerna blir presumtiva måltavlor. Av sjutton internationella ballongteam vågar bara fyra ställa upp.
Utrikeskorrespondenten och dokumentärfilmaren Folke Rydén har följt Al-Hachami under flera år. Han kämpar idogt för att finansiera och arrangera festivalen, och det är många hinder på vägen: förvirrad irakisk byråkrati, tjänstemän som ska smörjas, ballonger som fastnar i tullen och gastuber som levereras ofyllda. När en bomb smäller i Karbala tvingas ballongfararna, frustrerade och arga, stanna inlåsta på hotellet i en vecka.
Kaosartat så det förslår, alltså, och egentligen tvärtemot den bild som Al-Hachami vill måla upp av landet. Men filmen visar också en irakisk vardagslunk bortom nyhetsrapporterna om terror och krig, och också den folkliga vreden mot IS.
Med undantag för några tjusiga flygbilder med ballonger över ruinstaden Babylon är filmen en lite tv-mässig produktion, med ett soundtrack som bjärt understryker feelgooddramat om en man som lyckas mot alla odds. Att "Ovan Babylon” har pumpats upp till biostorlek är dock lätt att förstå, det här är en film som gjord för efterföljande samtal – och filmteamet ska turnera runt med den i landet.
Gå till toppen