Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Arbetslösa monterar 4 000 råttsäkrade papperskorgar i Malmö

Den är rått-och brandsäkrad. Och har gett åtta långtidsarbetslösa Malmöbor nya färdigheter. På fredagen invigde Malmö stad en ny egendesignad papperskorg.

– Jag tycker den blev jävligt snygg, säger kommunalrådet Andreas Schönström (S) som just fått äran att skruva fast en ny papperskorg på Gustav Adolfs torg i Malmö.
Kommunalrådet Andreas Schönström fick äran att skruva fast en ny papperskorg med en hylsnyckel.Bild: Hussein El-alawi
Ytterligare 4 000 sådana ska monteras runt om i stan de kommande åren. Designen har Malmö stad själva tagit fram tillsammans med en extern firma. Femhundra av dem kommer omonterade från fabriken i Kina och svetsas och skruvas ihop av åtta Malmöbor som stått långt från arbetsmarknaden, och därför fått statligt subventionerad "extratjänster".
Läs också Panikrekrytering av arbetslösa skulle spara 48 miljoner åt Malmö stad
Christian Holmlund avtäcker den nya papperskorgen. 4000 ska monteras i Malmö de kommande åren.Bild: Hussein El-alawi
Christian Holmlund är en av dem. Nu står han på torget tillsammans med kollegan Abdi Abass och demonstrerar den nya papperskorgens alla finesser. Som att den är råttsäkrad, har en pantburksbehållare på sidan och ett askfat i locket som kan tippas i papperskorgen vid tömning. Och så den ergonomiska fördelen med att soporna kan tömmas utan att hela säcken måste lyftas upp.
Projektet, som är ett samarbete mellan bland annat serviceförvaltningen, fastighets- och gatukontoret och arbetsmarknads- och socialförvaltningen, började med att deltagarna fick en grundkurs i svetsning på Lernia.
– Förr visste jag inte riktigt vad jag ville bli, men nu är jag helt hundraprocentigt säker på vad jag vill göra i resten av mitt liv, säger Christian Holmlund.
– Jag vill bli fullt utbildad inom svetsning och smide.
Andreas Schönström utesluter inte fler liknande projekt i Malmö.
– I Köpenhamn har man länge gjort så här, och byggt parkbänkar och möbler i offentliga miljöer. Så det skulle man absolut kunna tänka sig, säger han.
Gå till toppen