Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Handboll: Handbollsligan 2019/20

HK Malmöstjärnan tvingas lägga av: "Vissa dagar kan jag inte ens gå"

Knäproblemen sätter stopp för Robert Månssons fortsatta karriär. Efter HK Malmöstjärnans senaste skadebakslag tvingas han lägga av med handbollen.
– Det är ett oundvikligt beslut. Det vore dumt och kortat att försöka igen, säger han.

HK Malmös Robert Månsson väljer att avsluta karriären efter senaste skadebakslaget.Bild: SIMON HASTEGÅRD
När det stod klart att HK Malmös Robert Månsson behövde göra ytterligare ett ingrepp i sitt skadeförföljda knä var han också tvungen att ta karriärens tyngsta beslut. Läkarnas dom efter att hans meniskskada var att hans knä riskerar att försämras kraftigt vid fler operationer.
– Hur mycket jag än älskar sporten och oavsett hur mycket den har gett mig måste man vara lite vuxen i sitt beslut i det här avseendet, säger han när han landat i sitt beslut mitt i slutspelet.
Det var för drygt två och ett halvt år sedan som skadeeländet började för 26-åringen som då nosade på en landslagsplats och följdes av utländska proffsklubbar. Vid en duell i ligamöte med IFK Ystad i december 2016 landade Robert Månsson så illa att korsbandet gick av. Rehabiliteringen blev lång och problemfylld och han var tillbaka på planen först i höstas.
Allt såg då ljust ut och han avgjorde bland annat Skånederbyt mot Lugi då han närmade sig samma höga nivå som han hade före skadan. Strax efteråt blev det en månads VM-uppehåll och Robert Månsson och hans HK Malmö gick in i en uppbyggnadsperiod. Därefter kom bakslaget.
Efter en match i februari fick han nya problem med knät.
– Det var smärta på ett nytt ställe som visserligen lade sig snabbt, men det återkom vid nästa match och blev värre och värre. Vissa dagar kan jag inte ens gå för att det gör så ont medan jag andra dagar kan vara smärtfri. Med tyngre belastning blir smärtan tätare och jag klarar inte leva i vardagen. Den tär på mig psykiskt.
Robert Månsson har trots skadan och smärtan spelat kortare perioder med HK Malmö under våren och vill slutföra säsongen.
– Jag har den senaste tiden spelat vad jag klarat för dagen och så mycket som Stian [Tönnesen, tränare] velat chansa med mig. Ofta ligger jag stilla hela matchdagen för då vet jag att jag klarar av att genomföra matchen om jag skulle behövas, säger han.
HK Malmö ligger under med 1–2 i kvartsfinalen mot Sävehof, men Robert Månsson är optimistisk och drömmer om en gyllene avslutning på karriären.
– Självklart vill jag spela en SM-final i fem matcher. Det är nog så alla idrottsmän vill gå ut den dagen de slutar.
Efter sommaren väntar en operation som ska göra att han ska kunna fungera normalt i vardagen igen.
– Jag vill ju kunna lattja fotboll med barnen – om jag får några sådana i framtiden. Jag vill inte göra en knäledsoperation innan jag fyllt 30 och att resten av livet ska bli helt annorlunda. Det är det inte värt.
Robert Månsson blir kvar i klubben som sportchef över ungdomsverksamheten. En tjänst han redan har klivit in i.
Gå till toppen