Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tidigare skolanställd döms till fängelse – utreds för nya sexbrott

På fredagen kom domen mot den tidigare skolanställde som i flera år har sextrakasserat Vellingebarn på nätet. Straffet blir 2,5 års fängelse. Samtidigt inleder polisen en ny förundersökning mot 30-åringen som misstänks för brott mot ytterligare en flicka.
– Den här domen kan bli vägledande, säger åklagaren Lena Körner.

Domen omfattar brott mot 21 flickor och en pojke, som vid tidpunkten varit i åldrarna 9–14 år. Mannen var under en period, längre bak i tiden, anställd på en av Vellinge kommuns skolor där också flera av barnen var elever. Totalt omfattade åtalet uppåt 1100 olika brottsmisstankar.
Tingsrätten dömer 30-åringen för att ha begått brott mot samtliga målsägande. Han ska inte ha mött något av brottsoffren – även om han gjort många försök att stämma träff.
Läs också Vellingemamman: Mannen som sextrakasserat våra barn i åratal fanns mitt ibland oss
30-åringen har i flera fall skickat sexuella bilder på sig själv till barnen – och försökt förmå dem att göra detsamma, ibland under hot. Rätten slår fast att flera av de utsatta har blivit "förföljda och trakasserade av mannen under flera års tid."
Han ska också ha hotat att våldta flera av de unga målsägande, skrivit att han vet var de bor och uppgett deras adresser. Bland rubriceringarna han nu döms för finns bland annat försök till köp av sexuell handling av barn, sexuellt ofredande, olaga hot och poseringsbrott.
Kontakterna har bland annat tagits på sociala medier som Instagram, Snapchat och Kik. I tio fall döms 30-åringen också för olaga förföljelse, en paraplyrubricering där det i vissa fall rör sig om uppåt hundra enskilda brott.
Läs också Sexbrottshärvan i Vellinge – åtalad man var misstänkt redan 2014
30-åringen har enligt domen själv uppgett att han kontaktat mellan 20 och 30 flickor, mestadels från skolan där han arbetat. Syftet ska ha varit att sexuellt ofreda dem, och i vissa fall även kapa deras identiteter för att kunna ofreda andra barn.
En tidigare så kallad paragraf 7-utredning har visat att 30-åringen inte lider av någon allvarlig psykisk störning. Enligt nytillkomna psykologintyg har han däremot vad som kallas "en lindrig intellektuell funktionsnedsättning". Det är också en omständighet som rätten tagit ställning till, och sänkt straffet till två år och sex månaders fängelse. Han ska också betala 350 000 kronor i skadestånd till barnen.
Åklagaren Lena Körner hade yrkat på minst fyra års fängelse, men sett till förmildrande omständigheter är hon nöjd med domen.
– Det viktiga är att han har dömts för olaga förföljelse bestående av sexuella ofredanden och ofredanden över tid, och att rätten ser allvarligt på det. Det finns väldigt lite rättsfall på det här området, och var därför viktigt att få en prövning, säger hon.
Hon menar att det stora antalet brott mot varje målsägande motiverade att pröva ett högre straff.
– Den här domen kan bli vägledande. Att rätten ser helheten och hur det påverkar barnen att ständigt bli kontaktade och utsatta. Att inte ens kunna freda sig när man är i sitt eget hem, där man ska kunna känna sig säker och trygg, säger hon.
Under rättegången har Lena Körner också beslutat att återuppta förundersökningen mot 30-åringen i ett ärende som tidigare har lagts ner. Även här gäller misstankarna att han har försökt utnyttja en flicka för sexuell posering.
Juristen Ulrika Rogland, som företräder flera av flickorna, är inne på samma linje som Lena Körner när det gäller vikten av att få ett domslut.
– Det känns angeläget och bra att han blir dömd för olaga förföljelse. Det kan öppna upp för andra åklagare också, säger hon.
– Försvaret yrkade att han inte skulle få fängelse, så man har gått på åklagarens linje. Det har varit en intensiv brottslighet under en lång tid. Många barn har varit väldigt rädda och det har påverkat stora delar av deras uppväxt.
Sydsvenskan har också sökt 30-åringens försvarare Sophia Johansson utan framgång.
Fakta

Detta har hänt

Enligt förundersökningen har mannen haft ett 50-tal olika snapchatkonton och 13 på Instagram. Han har nästan alltid använt samma pojknamn och framförallt kontaktat flickor i åldern 10-14 år.

Förra sommaren lyckades polisen knyta IP-numret som använts vid flera av trakasserierna till 30-åringens bostadsadress. Utredningen växte sedan lavinartat.

Några veckor senare åkte polisen till mannens jobb för att hämta in honom till förhör. Mannen var då på utlandssemester, och fick besked om att han var eftersökt. Polisen väntade sedan på flygplatsen när 30-åringen återvände hem från resan och grep honom.

30-åringen anhölls den 1 augusti förra året. Mannen förekommer inte i belastningsregistret, och har tidigare varit anställd inom skolan. Han misstänks på så sätt ha samlat information om flera av barnen.

Efter sex månaders utredning ställdes mannen inför rätta för brott mot 21 flickor och en pojke. De äldsta brotten begicks år 2014.

Gå till toppen