Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Strejkvarsel hotar spanska påskflygningar

Påsksemestern i Spanien kan bli rörig. Det vilar bland annat ett strejkhot mot flygtrafiken i Spanien, som kan slå mot svenska turister.

Det vankas strejk på spanska flygplatser. ArkivbildBild: Paul White AP/TT
Markpersonal på spanska flygplatser, organiserade av fackförbunden UGT och USO, har varslat om strejk den söndagen den 21 april och onsdagen den 24 april.
Enligt SAS saknas för närvarande information om eventuella konsekvenser för flygtrafiken till följd av strejkerna från spanska myndigheter.
– Vi vet inte i dagsläget den exakta omfattningen av det här. Så vi planerar att flyga som vanligt, säger Freja Annamatz, presschef på SAS.
Hon tillägger att SAS – med trafik till Malaga, Alicante, Barcelona, Las Palmas och Palma de Mallorca – kommer att gå ut med information till berörda passagerare om det uppstår störningar i trafiken.
Från Norwegian är beskedet att man inte räknar med några strejkeffekter.
”Det ser inte ut som att våra resenärer kommer att påverkas”, skriver presschefen Charlotte Holmbergh Jacobsson i ett sms.
Norwegian flyger enligt bolagets hemsida bland annat till Madrid, Barcelona, Malaga, Alicante, Murcia-Corvera och Palma de Mallorca.
Fakta

Förbund med 60 000 medlemmar

De spanska fackförbunden UGT och USO, som har utlyst strejk den 21 respektive den 24 april, har totalt 60000 medlemmar anställda på en rad olika bolag med verksamhet på spanska flygplatser. Strejkerna motiveras med att utdragna förhandlingar strandat om de anställdas rätt att föra över sina anställningsvillkor när de byter arbetsgivare.

En rad andra strejker som har utlysts kan också påverka resandet till, från och i Spanien – däribland en pilotstrejk riktad mot det regionala spanska flygbolaget Air Nostrum (som ingår i Iberia-gruppen) och en annan strejk mot det spanska tågbolaget Renfe.

Tågstrejken, som utlysts i protest mot vad facket anser vara brutna åtaganden vad gäller förarutbildningar, kan få vittomfattande konsekvenser för den spanska tågtrafiken den 23 april.

Gå till toppen