Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

V protesterar mot sänkta krav på skolgårdsytor

Miljön och undervisningen försämras om Malmö sänker kraven för skolgårdsytor. Det hävdar V i en protest mot att de styrande partierna S och L vill mjuka upp dagens gräns på femton kvadratmeter per elev.

Beskedet att Malmös rödblå kommunledning överväger att sänka kraven på skolgårdsytor för nya skolor kom när Sydsvenskan rapporterade om friskolornas svårigheter att etablera sig i staden.
– Malmö stad tillhör de kommuner som har mest restriktiva regler för uteytor. Reglerna är svåra även för de kommunalt drivna grundskolorna. Jag ser ett behov av att mjuka upp reglerna för att tillåta skolor i centrala Malmö, sa skolkommunalrådet Sara Wetterberg (L).
Sara Wettergren (L), skolkommunalrådBild: Peter Frennesson
Hon fick stöd av det socialdemokratiska kommunalrådet Andreas Schönström:
– Ska vi kunna bygga nya skolor centralt måste vi vara lite mer flexibla med uteytor än vad vi hittills har varit.
Andreas Schönström (S) kommunalråd.Bild: Sandra Henningsson
Miljöpartiet, som var drivande när Malmö år 2016 skärpte skolgårdskravet till minst femton kvadratmeter per elev, protesterar.
Nu instämmer Vänsterpartiet i kritiken.
"Malmös krav är en kvalitetsgaranti för barnens lek- och rörelseyta. Vi vet hur viktigt det är att barnen rör sig och att undervisningen kan vara förlagd både ute och inne", skriver gruppledaren Anders Skans i två så kallade enkla frågor riktade till Andreas Schönström och Sara Wettergren inför nästa fullmäktige.
Vänsterpartiet vill istället att kommunen undersöker hur bilparkeringar på eller vid skolgårdar skulle kunna användas mer effektivt för att ge mer plats för skolgårdarna. Dessutom anser Vänsterpartiet att kommunen borde bygga mindre skolor: "det är bättre att bygga mindre enheter med färre barn men tillräcklig uteyta, än stora skolor utan tillräcklig plats", skriver Anders Skans.
Anders Skans är gruppledare för Vänsterpartiet.Bild: Lars Brundin
Anders Skans slutsats lyder:
"Det bästa vore att förslaget att minska lekytan kastas i papperskorgen".
Gå till toppen