Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Beslutsfattare får inte längre prioritera ekonomisk tillväxt på bekostnad av klimatet.”

Klimatet behöver en New Deal eller en Marshallplan där klimatet sätts i första rummet. Det skriver Birgitta Möller och Claudia Velasquez, företrädare för Vänsterpartiet i Helsingborg.

Kärnkraftsarbetare efter olyckan i Fukushima.Bild: David Guttenfelder
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Kärnkraft är inte ett realistiskt alternativ för att minska utsläpp och rädda klimatet, som Mikael von Knorring (V), Take Aanstoot (MP) och Dan Tilert (C) hävdar (Aktuella frågor 2/4).
De tre politikerna, aktiva i nätverket sol-, vind- och kärnkraft bortser från de utsläpp som sker utomlands.
Att bygga ut kärnkraften tar dessutom mer tid än det finns kvar för att stoppa temperaturökningarna. Att bygga ut kärnkraften är också så dyrt att det kräver stora statliga subventioner.
Erfarenheter från både Tyskland och USA visar att priserna för såväl vindkraft som solenergi sjunkit så mycket att de med dagens elpriser är lönsamma utan subventioner.
Sverige behöver inte mer el. Det finns ett överskott som går till export. Bara ungefär en vecka om året importerar Sverige el, och då från Norge i form av vattenkraft.
Att kärnkraftsindustrin vill bygga ut för att exportera mer är inte underligt. Priserna är högre i övriga EU än i Sverige. Vi hoppas att den kampanj Mikael von Knorring, Take Aanstoot och Dan Tilert deltar i inte går ut på att kärnkraftsindustrin ska få än mer pengar till forskning.
Ingen förespråkare för kärnkraft nämner något om de faror för miljö och människor som kärnkraften medför. Men olyckorna i Tjernobyl och Fukushima talar för sig själva. Och fortfarande finns inte någon säker förvaringslösning för det farliga kärnkraftsavfallet.
Tillverkningen av bränslet till kärnkraft medför omfattande giftiga utsläpp av andra kemikalier. Dessutom är stora landarealer numera oanvändbara efter brytning och bearbetning av uran, till exempel för indianer i Kanada.
Kärnkraft kommer framöver inte längre att kunna kylas med havsvatten. Vattnet är för varmt. Det är också olämpligt att spola ut ytterligare mängder med hett vatten från kärnkraftverk i redan alltför varma hav.
Det är fullt möjligt att ställa om Sveriges energisystem till 100-procentigt förnybar energi i tid för att stoppa de pågående temperaturhöjningarna, men det krävs seriösa politiska strategier.
Det finns många forskningsrapporter från USA som visar att omställning är möjlig utan att behöva utveckla ny teknik. Till exempel kom University of California redan 2009 med en detaljerad anvisning för hur världens energi skulle kunna vara helt förnybar 2030, transporter, uppvärmning och kylning inräknat. (Mark Z Jacobson, Mark A Delucchi, publicerad i tidskriften Energy Policy.)
I Australien har University of Melbourne publicerat en plan för ett energisystem med 60 procent solenergi och 40 procent vindkraft, omställningstiden beräknas till 10 år. Men det kräver politiker som inte gömmer sig bakom gröna fraser utan vågar stifta lagar och regler som styr utvecklingen.
Ekonomiska hänsyn har alltid haft företräde framför omsorg om klimatet. Det visar inte minst utformningen av internationella handelsavtal.
Klimatförhandlarna vid FN:s konferenser i Rio 1992 och Kyoto 1997 undertecknade efter lobbying från Världsbanken och IMF, Internationella valutafonden, traktatens målsättningar: "åtgärder som vidtagits för att motverka klimatförändringar, inklusive unilaterala sådana, bör inte utgöra en dold inskränkning av internationell handel".
Beslutsfattare får inte längre prioritera ekonomisk tillväxt på bekostnad av klimatet. Det är ett hot mot förutsättningarna för att kunna leva på vår planet. Klimatet behöver en New Deal eller en Marshallplan där klimatet sätts i första rummet.

Birgitta Möller

Claudia Velasquez

Birgitta Möller är ledamot i styrelsen för Vänsterpartiet i Helsingborg.
Claudia Velasquez är ordförande för Vänsterpartiet i Helsingborg.
Läs också "Kärnkraften är en av de bästa energikällor vi har för klimatet."
Läs också Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen