Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kalle Lind: Folkets park – ett nödvändigt andningshål om en stad ska vara en stad

Inte för att jag vill skryta, men härförleden var jag i Linköping. Där finns en folkpark med ärevördig historia. Där sommarjobbade en gång Tage Danielsson med att sälja gotter och fick många tillfällen att iaktta hur de resande teatersällskapen tog en publik. Det hade han viss nytta av senare. Nu är det inte mycket folkpark kvar i Linköping.

Parken har ätits upp av bostadshus, som valda delar av folket har flyttat in i. Bara Folkets park-skylten är kvar sedan Tages tid. Det är för all del inte det sämsta. Få saker är vackrare än kombinationen neonljus och skrivstil, det svenska femtiotalsmötet mellan folkskolans prudentliga välskrivning och drömmen om den amerikanska storstaden. I enlighet med gängse svensk kommunaltradition borde någon lokalpamp ha övertalats av någon munlädersmord konsultkonsult att fimpa också neonskylten. Så kanske ska man vara glad för det lilla.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen