Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lars Norén om Dramaten: Jag föraktar er

Dramatikerna Lars Norén och Jon Fosse riktar båda hård kritik mot Dramatens styrelse efter beslutet att säga upp teaterchefen Eirik Stubø. ”Jag föraktar er”, skriver Lars Norén i ett brev, uppger SvD.

Lars Norén föraktar Dramatens styrelse, berättar han för Svenska Dagbladet. Arkivbild.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Lars Norén, vars föreställning ”Andante” just nu spelas på Dramaten, har skrivit ett brev till styrelsen. Han vill inte återge brevet i sin helhet för Svenska Dagbladet. Det vill han i stället spara till sin fjärde dagbok. Däremot berättar han för tidningen om sin inställning:
– Vad styrelsen har lyckats åstadkomma är en oerhörd förlust för svensk teater. I stället för att stödja Eirik i arbetet med att förändra den historiska ojämlikhetskulturen som tidigare teaterchefer har varit likgiltiga för, har man flytt från sitt ansvar och lämnar efter sig ett moraliskt augiasstall (något mycket vanvårdat, reds anm.). Jag har talat om för dem vad jag anser om dem: Jag föraktar er, säger han till Svenska Dagbladet.
Han menar vidare att den bild som återgivits i medierna av nedläggningen av Jenny Andreassons ”Hamlet” varit förenklad. Dramatens ledning kommunicerade utåt att föreställningen lades ner eftersom Andreasson var sjuk. I en intervju i Dagens Nyheter berättade Andreasson att hon i själva verket var frisk men tystades.
– ”Hamlet” lades ned eftersom det var en konstnärlig katastrof, säger Norén till tidningen.
Även den norske dramatikern Jon Fosse har skrivit ett brev till Dramatens styrelse:
”Sett utifrån, från Norge, verkar det som om man nu i Sverige – med ett slags populism i botten – önskar att bryta ned de kulturinstitutioner som har gett både Sverige och Norden en högre konstnärlig nivå och vördnad. Först var det Stadsteatern, sedan var det Svenska Akademien och Nobelpriset och nu ska också Dramaten smutsas ned”, skriver Jon Fosse i ett mejl till SvD.
Fosse fortsätter: ”Jag skakar uppgivet på huvudet och förstår inte vad för slags destruktiva krafter som härjar i Sverige nu”.
Fakta

Detta har hänt

I mitten av mars släpper SVT dokumentären "Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är" som handlar om artisten Josefin Nilsson och hennes liv som artist. Filmen beskriver också hur hon under mitten av 90-talet misshandlades av en man hon hade en relation med. Mannen arbetade på Dramaten och dömdes för misshandel och olaga hot. Han fick sitt straff fastställt till villkorlig dom av hovrätten.

Dokumentären ledde till kraftiga reaktioner, inte minst kring det faktum att mannen fortfarande spelade i ledande roller på teatern. Kritik riktades mot Dramatens ledning för att man inte arbetat tillräckligt mot trakasserier och för att bryta den tystnadskultur som enligt flera vittnesmål funnits på teatern.

Kritiken ledde också till att kulturminister Amanda Lind träffade Dramatens styrelseordförande för att diskutera hur de arbetade för att skapa en trygg arbetsmiljö.

Den 8 april meddelar Dramaten att vd och konstnärlige ledare Eirik Stubø avgår. Vice vd Maria Groop Russel tar över som vd och arbetet med att hitta en ny konstnärlig ledare inleddes omedelbart.

Gå till toppen