Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Ragnar Bohlin dirigerar Studentsångarnas vårkonsert

Lundasonen som blev en internationellt framgångsrik kördirigent ska dirigera Grieg, Billy Joel och 1100-talsmusik.

Tillbaka där som barn han sjungit: dirigenten Ragnar Bohlin är i Lund.Bild: Roy Manzanares
Studentsångarna håller sin traditionella vårkonsert denna lördag den 13 april klockan 16, naturligtvis i Universitetets aula.
Det finns tradition bakom valet av dirigent också. Familjetradition.
Ragnar Bohlin är inte bara en internationellt verksam dirigent och ledare för San Francisco-symfonins kör och Cappella San Francisco. Han är också son till ”den lundensiska körsångens Angelina Jolie och Brad Pitt”, Eva och Folke Bohlin.
Hon lade en stor del av grunden för Lundakörsångens stora uppsving och därmed för körfestivalen. Han, musikvetenskapsprofessor i stan, ledde just Lunds studentsångförening 1972-85.
– Jag sjöng själv aldrig med Studentsångarna, men jag är ju uppvuxen med kören och detta känns väldigt spännande, säger Ragnar Bohlin, som som barn brukade åka med på körresor med föräldrarnas olika körer och också sjungit i några av moderns ensembler.
För några år sedan bjöd Ragnar Bohlin över Studentsångarna till amerikanska västkusten för att där vara med och framföra Stravinskys "Oedipus Rex".
— Kören och jag har i flera år diskuterat att jag ska komma och dirigera i Lund, men först nu blir det av. Just nu söker kören en ny chefsdirigent och det öppnar för gästdirigenter.
Lördagens program är rejält blandat, med allt från musik av 1100-talsprofilen Perotinus till Grieg, Tormis, Anders Hillborg och Billy Joel.
I Ragnar Bohlin huvud trängs ännu mer musik än så. Han har just dirigerat J S Bachs Johannespassion i San Francisco och reser från Lund vidare till Shanghai för att leda H-mollmässan av Bach och en körkonsert i Taipei.
Folke Bohlin leder Lunds studentsångförening vid en studentuppvaktning för Universitetets rektor 1975.Bild: Kurt Hagblom/Hagbloms
Gå till toppen