Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Studie: Så påverkas kroppen i rymden

Ett amerikanskt tvillingpar, båda astronauter, gav forskare möjlighet att närmare undersöka hur människan påverkas av rymdvistelser.

Scott Kelly efter att han landat i mars 2016.Bild: Kirill Kudryavtsev/AP/TT
Scott Kelly tillbringade 340 dagar i på rymdstationen ISS. Hans enäggstvilling Mark Kelly stannade på jorden, och tvillingparet passade därmed perfekt för att jämföra hur långa rymdvistelser egentligen påverkar människan.
Under 25 månader testade forskare tvillingarnas blod, urin och avföring, både före och efter rymdvistelsen i Scotts fall.
– Den här tvillingstudien är den mest omfattande inblick vi haft när det gäller hur människokroppen påverkas av rymdfärder, säger Susan Bailey, biolog vid Colorado State University, till Nature.
Scott Kelly drabbades under rymdvistelsen av en förtjockning av halshinnan och näthinnan, viktminskning, förändringar i tarmfloran, minskade kognitiva förmågor och att arvsmassan påverkades.
– Återvändandet var mycket värre än anpassningen när jag kom upp dit, säger Scott Kelly enligt nyhetsbyrån Reuters, och tillägger att det kändes som att han hade influensa de första dagarna efter landningen och att han var trött under lång tid framöver.
Efter ett halvår på jorden återgick de flesta förändringarna i Scott Kellys kropp till det normala igen. Men det gällde inte allt. Några genetiska förändringar, som drabbat kromosomerna, kvarstod.
Det kan bero på bland annat rymdstrålning eller viktlöshet, enligt forskarna.
Även om den aktuella studien bara handlar om två personer hoppas Nasa att den ska vara till hjälp för framtida forskning.
Fakta

Rymdtvillingar

Enäggstvillingarna Mark och Scott Kelly var båda astronauter vid den amerikanska rymdstyrelsen Nasa.

Scott Kelly var totalt 520 dagar i rymden, varav 340 sammanhängande. Mark Kelly har varit i rymden i totalt 54 dagar, utspridda vid fyra tillfällen.

Båda har nu slutat på Nasa. Scott Kelly har skrivit och berättat om sin tid i rymden, medan Mark satsar på en politisk karriär och försöker att ta sig in i senaten.

Gå till toppen