Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Plantor med anrika rötter bytte ägare

Plantor som förts vidare genom generationer och som namnges på latin. När hundratals bytte sticklingar i Malmö på söndagen delades både intresse och rötter som sträcker sig långt bakåt.

Anna Dahlman visar upp en av sina sticklingar inför att den ska byta ägare.Bild: Hussein El-alawi
Anna Dahlman har med sig sticklingar av porslinsblomma och den doftpelargon som kallas "Doktor Westerlund". Hon hoppas kunna byta dem mot någon sort hon inte redan har. Men särskilt en typ av växt hade slagit extra högt att få tag i.
– Fjädersparris. Det är en hipsterplanta som jag tror många vill ha, den hade varit rolig. Men jag har så många blommor redan, så jag borde egentligen bara lämna de här och inte ta hem några nya, säger hon och skrattar.
Tillsammans med ett hundratal andra lämnade hon in sina rotade små plantor för att en stund senare få botanisera bland allt som lämnats in – och ta med sig andra sticklingar hem. För andra året i rad ordnades på söndagen sticklingbyte på ABF i Malmö.
Pilea peperomioides, eller Elefantöra. Det är en av de sticklingar som Patrycja Tuszynska tagit med för att byta bort.Bild: Hussein El-alawi
Patrycja Tuszynska har skrivit namnen på sina bytesobjekt på latin utanpå de burkar hon satt dem i. Att kunna de latinska namnen är ingen konstighet för henne.
– Jag bara vet det, liksom min mamma och mormor. Ibland refererar vi bara till dem på latin, det blir mer korrekt.
Just det ärvda intresset, liksom de ärvda plantorna, går igen bland fler av besökarna. Josefine Nilsson, som utbildat sig till florist, har med sig sticklingar från en succulent som ursprungligen tillhörde hennes mormor.
– Den har stått på en kall bondgård och överlevt det mesta. Min mamma har också den, och min moster.
Kristofer Rosquist byter ett elefantöra. ”Jag hade flera hemma så jag ville byta till någon annan.”Bild: Hussein El-alawi
Den överväldigande majoriteten av besökarna var kvinnor. Och samlingsplatserna för kvinnor med växt- och odlingsintresse har vuxit ordentligt de senaste åren. Ett exempel är de grupper i sociala medier där framförallt kvinnliga växtintresserade samlas för att utbyta kunskap.
Josefine Nilsson är med i en sådan grupp, som har omkring 20 000 medlemmar.
– Man lär sig mycket och får tips, särskilt om man vill gå från enklare växter till något mer avancerat, säger hon.
Just de lite mer svårskötta växterna tycker hon extra mycket om.
– Jag gillar kalateor, de är lite diviga plantor. Man tycker att man tar hand om dem jättebra, sen plötsligt vill de inte mer, säger hon.
Innan besökarna släpps in radas alla plantor upp på borden. Max fem byten per person är det som gäller.Bild: Hussein El-alawi
Som florist har Josefine Nilsson också också en känsla för vilken typ av växter som är extra populära för tillfället.
– Det är mycket alocasior och filodendron. Bladbegonior är också jätteinne, som den klassiska änglavingen, säger hon.
Vad är det som lockar med växter?
– Att ta hand om någonting, se det växa. Det är väldigt bra för humöret också, man tar in lite av naturen hemma känns det som.
Fakta

Tips: Så rotar du sticklingar

1. Ta reda på vad din typ av växt föredrar för förhållanden vad gäller jord och ljus och hur den bäst rotas. Vissa rotas bäst i vatten, andra i fuktig jord.

2. Det är ofta bra att först sätta sticklingar i såjord, som är mindre näringsrik än blomjord.

3. När plantan vuxit till sig lite – flytta över den till den jord växten föredrar.

4. Vattning: När plantan ska rota sig vill den ha fuktigt, så glöm inte bort dem för länge. Det får däremot inte vara allt för fuktigt – då riskerar de att ruttna.

Några växter som kan vara lätta att börja göra sticklingar av är gullranka, ampellilja och palettblad.

Källa: Floristen Josefine Nilsson.

Gå till toppen