Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Prisade cidertillverkarna vill få fler att jäsa hemma: ”Frukten är en skatt som fått förfalla”

Det började med en ambition att ta till vara på överbliven frukt runt om i Skåne. På bara tre år har Fruktstereo vunnit SM i hantverkscider och exporterat sina drycker till tjugo olika länder. I år räknar de med att tillverka fördubbla sin tillverkning mot förra året. Med sin nya bok ”Ciderrevolution” vill de inspirera fler att omvandla äpplen, päron, plommon och bär till bubbliga fruktdrycker.

Karl Sjöström och Mikael Nypelius gör cider under namnet Fruktstereo. I år räknar de med att tillverka mellan 50 000 och 60 000 liter cider – dubbelt så mycket som förra året. Uppemot 95 procent av deras cider exporteras till utlandet.Bild: Hussein El-alawi
Från källarlokalen i Inre hamnen hörs klirret från glasflaskor och doften av äpple sprider sig ut genom dörren. Karl Sjöström och Mikael Nypelius är i full gång med att tappa upp den senaste årgången av ”Desencidre”, en äpplecider döpt efter Mylène Farmers franska 90-talshit ”Désenchantée”. Grunden är skånska äpplen och den klarröda färgen kommer från rödbetor.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen