Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Henrik Bredberg: Snart är fotbollen inte sig riktigt lik.

Det var då, 2014. När Therese Sjögran spelade aktivt.Bild: Lars Dareberg
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Söndag idag. Matchdag. Premiärdag till och med. Men de två allsvenska Malmölagen FC Rosengård och Limhamn Bunkeflo spelar båda borta, mot Eskilstuna respektive Kristianstad. Det låter kanske inte vidare flärdfullt.
Men snart kan det hända stora saker inom damfotbollen nära dig.
Det borde nog göra det.
I mars sattes ett rejält publikrekord när Atlético Madrid och Barcelona spelade en klubblagsmatch inför 60 739 personer. Damfotbollen skrev historia.
När TT häromdagen intervjuade Rosengårds sportchef Therese Sjögran betonade hon att hon gärna ser en återförening mellan Malmö FF och det som idag är FC Rosengårds damer. Hennes resonemang ligger i tiden.
Fler och fler storklubbar i Europa har damlag; Arsenal, Chelsea, PSG och nu även Manchester United. I Sverige har Djurgården, AIK och Hammarby damlag, IFK Göteborg och Elfsborg har beslutat följa efter. Publiken vill följa "sitt" lag.
Med de stora klubbarna följer intresset. Med intresset följer publiken. Med publiken följer sponsorerna. Med sponsorerna följer resurserna. Med resurserna följer fler och bättre spelare. Med fler och bättre spelare följer de stora klubbarna.
Det är läge för skånska giganter att sätta ny fart på diskussionen. En ljusblå i Malmö och en rödblå i Helsingborg.
Gå till toppen