Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kritiker: ”GoT”-premiären bästa sedan starten

”Game of thrones” är tillbaka – och om man får tro vissa kritiker är premiäravsnittet det bästa på åtta år.

"Game of thrones" sista säsong har dragit igång. Pressbild.Bild: Macall B Polay/HBO/AP/TT
Vultures Kathryn Van Arendonk kallar nypremiären den bästa sedan pilotavsnittet 2011. Hon anser att en romantisk drakfärd ringar in vad som gjorde ”Game of thrones” så bra från första början– förmågan att lämna plats för humor och romantik jämsides politiska intriger och hotet från den odöda invasionen.
”Premiäravsnittet är som ett erkännande av allt det där. Det är roligt och precis tillräckligt självmedvetet. Det känns generöst”, skriver hon.
Premiären anspelar på flera händelser långt tillbaka i tiden och bjuder på flera återföreningar. Avsnittets starkaste ögonblick kom enligt många bedömare i slutet då ett möte mellan två rollfigurer knyter ihop en händelse från seriens allra första avsnitt.
CNN:s Brian Lowry slår fast att ”Game of thrones” är ett ohanterligt vilddjur och att serien kanske inte kommer kunna landa ordentligt.
”Men om premiären är något slags vägledare kommer de kvarvarande fem avsnittet bli en vild åktur”, avslutar han.
Alla är dock inte lika imponerande. SVT:s Kristoffer Viita tycker att serien bjuder på en maklig inledning.
”Trots den akuta situationen fortsätter käbblet om titlar, allianser och gamla oförätter”, skriver han och delar ut betyget två av fem.
Gå till toppen