Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsarbrev. Om många barn, frihet och sultanen av Brunei.

Detta är ett läsarbrev. Åsikterna är skribentens egna.
Hej,
Fortsätt skriva till Med andra ord, men kom ihåg syftet här är att diskutera det som publicerats under Opinion. Vanliga insändare och andra läsaråsikter publiceras på annan plats i tidningen.
Alla inlägg publiceras inte, av utrymmesskäl, och ambitionen är att hålla en viss bredd både vad gäller skribenter och ämnen.
Dagens läsarbrev tar upp föräldraförsäkring vs integration, staten och friheten och islam och homosexualitet.
Fler barn, mer pengar
Av ledaren om jämställdhet och vår generösa föräldraförsäkring (15/4) fick jag uppfattningen att Sveriges föräldraförsäkring skulle vara en stor del av problemet med att invandrare från Mellanöstern länder inte integreras.
Menar ni att lösningen då är att invandrare inte ska få del av välfärden i samma utsträckning som infödda svenskar, eller menar ni att föräldraförsäkringen ska försämras för alla?
Jag tror att de familjer ni skriver om som skaffar många barn förmodligen hade gjort det i hemlandet också, utan föräldrapenning eller barnbidrag. Den kulturen kan nog inte vårt välfärdssystem ändra på. Men jag vill jättegärna veta hur ni resonerade.
Josefin Moëll
Svar: Ledaren påstår inte att någon skulle skaffa barn för att få betalt. Men du uppfattade rätt vad gäller kopplingen mellan välfärdssystemen och svårigheter att integreras; föräldraförsäkringen skapades för att öka jämställdheten men kan i detta fall leda till motsatsen. Som räkneexemplen visar kan det förefalla rationellt att en kvinna med många barn inte tar ett lågavlönat arbete utan stannar hemma och lyfter föräldraförsäkring, utöver barnbidrag. Men det sker till priset av svårigheter att integreras, lära sig svenska och ta till sig värderingar i det omkringliggande samhället – som jämställdhet. Det var ledarens ärende, utifrån den nya undersökningen om värderingar och kultur.
Förändrade villkor för föräldraförsäkringen diskuteras, men det var inte ämnet för den här ledaren.
Heidi Avellan
Staten kan vara frihet.
I sin krönika (15/4) ger Carl Rudbeck sin version angående staten, "som styr våra liv och som säger sig veta bäst hur vi ska leva våra liv".
Riktigt så är det inte. En stark stat existerar inte i sig självt, den skapas inte ur ett tomrum, den bygger på ett mandat från en majoritet av väljarna. Och alla dessa väljare är människor med små möjligheter att nå den frihet som är kopplat till ägandet.
Kan du inte realisera dina privata pretentioner - det vill säga borgerlighetens definition på begreppet frihet - får du gå ihop och skapa ett forum, eller snarare ett redskap, som breddar och möjliggör mer frihet för dem utanför "ägargruppen". Medicinen är politik. En stark stat som via reformer ökar frihetsindexet.
Vi måste få ett slut på den här trista och felaktiga bilden att staten är något ont för alla medborgare. Utan staten och politiken - vi själv alltså - hade Sverige inte varit det välfärdsland det är. Något som på flera punkter också gagnat och gagnar också borgerskapet.
Per Strandell
Har sultanen läst Koranen?
Med anledning av Christer Nilssons inlägg (9/4) om samkönat sex vill jag bara påpeka att sultanen av Brunei inte alls följer Koranens bud när han nu inför skärpta lagar mot homosexuella. Han följer sharia, en lag som stiftades cirka 200 år efter profeten Muhammeds död av en man vid namn Ash Shafi’i som var jurist och teolog.
I Koranen finns inget sagt om att straffa personer med avvikande sexuell läggning, inte heller står det att man ska hugga händerna av personer som stjäl. Detta påstående har uppkommit efter feltolkning. Däremot kan man läsa i Sura 24 om piskstraffet som ska tillgripas vid äktenskapsbrott, för både man och kvinna, men då ska det ha funnits fyra ögonvittnen till händelsen. Och det kan man förstå är i det närmaste omöjligt.
Efter detta kan man förstås undra om sultanen av Brunei någonsin har läst Koranen.
Mohamed Lahmar
Gå till toppen