Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tobias Lindberg: Liberalt värre med Sabuni?

Nyamko Sabuni.Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Måndagen var sista dag för att nominera kandidater till L-ledarposten efter avgående Jan Björklund. Nu ska valberedningen ta ställning till vilka som ska gå vidare i processen.
Det sker i det tysta. L-ledningen befarar att öppen strid om partiledarskapet skulle störa kampanjen inför EU-parlamentsvalet. Den har redan störts av stridigheter och skandaler. Så går L till val opinionsmässigt prövat och utan något välkänt toppnamn att skicka till Bryssel. När rösterna har räknats i slutet av maj är det bara en månad kvar till landsmötet där Liberalerna ska välja ny ledare. Av självbevarelsedrift kan det, särskilt vid ett svagt valresultat, vara lockande för partiet att snabbt sluta upp kring den mest givna kandidaten.
Valberedningens ordförande Olle Schmidt bekräftar visserligen i P1-morgon att Erik Ullenhag, Christer Nylander och Johan Pehrson finns bland de nominerade. Men det starkaste namnet tycks vara Nyamko Sabuni – skarp, karismatisk och hittills den enda som öppet kandiderar.
Men är det hon som har bäst förutsättningar att bidra till att långsiktigt ge landet mer liberal politik? Frågan dröjer sig kvar efter hennes medverkan i SVT:s Agenda i söndags. Åter talade Sabuni om det givna i att väcka nytt liv i alliansen inför valet 2022. Och åter utan någon fördjupad diskussion om förändringarna som skett sedan hon satt i en alliansregering.
Nya Moderaterna finns inte mer och den återlanserade äldre upplagan håller, liksom dagens KD, öppet för att söka politiskt stöd hos Sverigedemokraterna. I det lägret såg Björklund förklarligt nog små förutsättningar att föra liberal politik och ställde sig bakom 73-punktsprogrammet. Bara någon månad senare kallar Sabuni nu ändå alliansen för Liberalernas "naturliga plats". Visst lovar hon samtidigt att respektera uppgörelsen mellan S, MP, C och L, men hon kritiserar den också för att sakna tydlig vision.
Det förtydligar inte hennes egna visioner.
Gå till toppen