Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

SD-samarbetet i Staffanstorp blir del av spansk dokumentär

På senare tid har Staffanstorp blivit nationellt känt för allt från SD-samarbetet till husvagnar för nyanlända. Nu riktas även omvärldens blickar mot kommunen: nyligen var ett spanskt filmteam på plats.

Diakonen Elisabeth Östberg intervjuades av filmteamet.Bild: Marc Femenia
Det är den spanska kanalen TV 3 som håller på att göra en dokumentär. Utgångspunkten i programmet är det högerextrema partiet Vox framgångar i Spanien, samt att högerpopulistiska partier generellt väntas få ökat inflytande efter valet i EU-parlamentet, berättar bildjournalisten Marc Femenia, som hjälpte till att tolka när filmteamet var på plats i Sverige.
Förutom att skildra situationen i Spanien, åkte filmteamet även till Italien. Och så till Sverige, där man bland annat var på plats i Staffanstorp.
– Det är intressant att det finns ett samarbete med Sverigedemokraterna och Moderaterna, säger Marc Femenia.
Under de två dagar som teamet var på orten pratade de med en person som bor i en av de husvagnar som kommunen erbjuder som tillfälligt boende till nyanlända. De pratade också med SD-politikern Richard Olsson och med Elisabeth Östberg, diakon i S:t Staffans församling.
Hur gick diskussionerna i filmteamet?
– Att Moderaterna i Staffanstorp redan hade en inställning som är väldigt nära Sverigedemokraterna i invandringsfrågor och att det kanske var lättare för dem att samarbeta av den anledningen, säger Marc Femenia.
Programmet kommer att sändas senare i vår.
Gå till toppen