Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Slog och skakade busschauffören för att han stängde dörren

När kvinnan var på väg av bussen med sin son i barnvagn stängdes dörrarna. Kvinnan blev så arg att hon sprang fram och slog till chauffören och skakade honom. Nu döms hon för våld mot tjänsteman.

Kvinnan dömdes i tingsrätten för våld mot tjänsteman.Bild: Lars Brundin
Det var i augusti 2018 när buss 3 mot Stångby stannade på Getingevägen vid sjukhuset som händelsen inträffade. Bussföraren stängde dörrarna när han upplevde att alla stigit av, men en kvinna med barnvagn hade inte hunnit av.
Hon skrek till, dörrstängningen avslutas och kvinnan rusade fram till föraren och slog till honom och skakade honom.
Busschauffören vittnade i tingsrätten om att slagen var kraftiga och gjorde ont. Efteråt hade han ont i ansiktet, ögonen sved och han har påverkats psykiskt av händelsen.
Även en passagerare bekräftade händelseförloppet och förklarade att bussföraren såg rädd ut.
Hela händelsen finns dokumenterad på film, från bussens övervakningskamera, och visades upp i tingsrätten. Av filmen framgår att ”våldet var relativt kraftig samt att den efterföljande fasthållningen och skakandet pågick under ett ganska utdraget förlopp” beskrivs det i domen.
Tingsrätten konstaterar också att busschauffören hade begränsade möjligheter att freda sig då han satt fastspänd i säkerhetsbälte bakom ratten.
Kvinnan erkänner ett slag som träffat hans huvud och att hon tagit tag i honom och skakat honom. Hon medger att hon var arg och upprörd, men menar dock att våldet inte har varit så omfattande.
Våldet har gett upphov endast till lindriga fysiska skador och smärta, konstateras i domslutet.
Brottet är av sådan art att det borde bli fängelse, men eftersom kvinnan tidigare är ostraffad och man inte tror att hon kommer att göra sig skyldig till fortsatta brott undgår hon detta.
Kvinnan får villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst samt ska betala 5 500 kronor för kränkning, sveda och värk till busschauffören.
Gå till toppen