Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Sverige får inte lämna barn att dö i syriska läger.

Över 70 000 människor, två tredjedelar är barn, trängs i flyktinglägret al-Hol i norra Syrien.Bild: International Rescue Committee/TT
Polisen och Säpo har gjort orosanmälningar till flera kommuner i Sverige, däribland Malmö, om barn till svenska IS-anhängare som är inspärrade i läger i Syrien. Totalt kan det finnas upp till ett 80-tal svenska barn i dessa läger, bedömer Center för våldsbejakande extremism.
"Det är ju ett antal som har rest ner och under tiden har det också fötts ett stort antal barn", säger Fredrik Hallström, biträdande enhetschef på Säkerhetspolisen, till Ekot på måndagen (15/3).
Det är inte mycket svenska kommuntjänstemän kan göra annat än att förbereda sig. Och vänta på besked från högre ort.
Regeringen har tidigare varit avvisande till att hämta hem barnen. Statsminister Stefan Löfven (S) har talat om hur svenskar som rest ner struntat i UD:s resevarningar och därmed bär ansvaret, som om det var ett hållbart argument för att lämna IS-resenärernas barn åt sitt öde. Inrikesminister Mikael Damberg (S) har hänvisat till att personal från regeringen och utrikesdepartementet inte kan arbeta i området på grund av säkerhetssituationen.
Med all respekt för riskerna och för att frågan kan vara komplicerad med barn som saknar svenska personnummer, som är föräldralösa och svåra att säkert identifiera – det borde finnas resurser och sätt att hantera detta. Det är barns liv som står på spel. Barn som inte har något ansvar, än mindre någon skuld, för sina föräldrars handlingar.
Anhöriga har vädjat. Rädda Barnen har kritiserat och anklagat regeringen för att använda "svepskäl" för att slippa agera och ta ansvar. Medierna har rapporterat om de vidriga förhållandena i lägret. Och en omsvängning tycks dessbättre vara på gång.
"Det ska inte råda något tvivel om att regeringen gör vad vi kan för dessa barn och om möjligt ska de föras till Sverige", slog utrikesminister Margot Wallström (S) fast i fredags.
Men under tiden tickar klockan obevekligt. Förhållandena i lägren är svåra för att inte säga outhärdliga, med undernäring och sjukdomar som härjar.
Tsunamikatastrofen i Sydostasien julhelgen 2004 avslöjade omfattande brister i den svenska krisberedskapen, inte minst inom regeringskansliet. Då stiftades en ny lag, lagen om konsulära katastrofinsatser. Den säger i korthet att staten har ett ansvar för att kunna gripa in om en större kris eller katastrof drabbar många svenskar utomlands.
Den tidigare landshövdingen Mats Svegfors, som utredde frågan, menar att situationen med de svenska IS-anhängarnas barn är ett exempel på när lagen ska tillämpas.
Enligt lagen behöver åtgärder inte vidtas om det skulle möta "särskilda hinder", men Svegfors har svårt att se vad det skulle kunna vara.
"Det är väl alldeles uppenbart att det går att vidta åtgärder, andra länder har gjort det", konstaterade Svegfors i SVT:s Agenda på söndagen (14/4).
Exempelvis har Frankrike och Tyskland hämtat hem barn från Syrien.
Ett reportageteam från Dagens Nyheter har nyligen besökt lägret al-Hol i norra Syrien. Här bor 73 000 människor. Två tredjedelar är barn i olika åldrar. Bland dem finns de sju föräldralösa svenska barnen Skråmo, den yngste en utmärglad ettåring:
"Mohammed Skråmo väger mindre än tre kilo. Han kan inte gå, och orkar knappt kravla sig framåt. Huvudet ser onaturligt stort ut på den bräckliga pyttekroppen."
Ovilja att rädda barnen i de syriska lägren tycks åtminstone delvis bero på att föräldrar därmed också kan få hjälp att ta sig tillbaka till Sverige. Föräldrar som sympatiserar med terrororganisationen IS. Som själva kan ha deltagit i IS vidriga förbrytelser och som kan komma att undgå straff på grund av det svåra bevisläget och luckor i lagstiftningen. De första svenskarna reste ner runt 2012 men ännu har Sveriges regering inte lyckats få till en användbar lag som kriminaliserar medlemskap i och samröre med terroristorganisationer.
Men barnen i läger som al-Hol ska inte behöva plikta med livet för svenska lagstiftares senfärdighet. Inte heller ska de straffas för föräldrarnas synder, bevisade eller ej.
Bara den med ett hjärta av sten skulle lämna dessa barn åt sitt öde.
Gå till toppen