Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Från datorn i Lund skapar han musik för fans i hela världen

Det började med en pc och ett musikprogram hemma i pojkrummet i Höör. Med datorns hjälp började Stefan Strand bygga sitt musikaliska universum. Nu är han en av Lunds doldisar med en fanbase av lyssnare från hela världen.

Stefan Strand gör musik under namnet Between Interval.Bild: Cecilia Lindberg
Stefan Strand har promenerat från jobbet på Axis till centrala Lund i vårsol. För människorna han möter på gatorna är han ingen kändis direkt, men kanske har de har lyssnat till hans musik: inom genrerna ambient och electronica har han en hyfsat stor fanbase både i Sverige och utomlands. Hans musik spelas från Spotify runt 60 000 gånger varje månad. Mest spelade låten Gravity Core har spelats över 200 000 från musiktjänsten.
Att inte bli igenkänd passar honom ganska bra.
– Jag är en introvert datanörd som gör musik, säger han stillsamt med ett litet leende, när vi slagit oss ner i skydd från solen.
Samtidigt vill han nå ut med sin musik. Kombinationen har inte alltid varit lätt.
– Jag skulle ha nått många fler om jag hade spelat live. Men jag har tackat nej till det. Det är inte riktigt ”jag” att sätta mig i den situationen.
Paradoxalt nog har han den introverta sidan att tacka för att han kan finna ro i att gå in i skapandeprocessen. Man måste trivas med isolering en tid för att kunna arbeta som han gör, tror han.
Teknikintresset har alltid funnits där. Och under uppväxten sneglade han länge avundsjukt på kompisarna som hade datorer hemma. En av vännerna hade dator med ett musikprogram som han fastnade för. Som 14-åring fick han äntligen en egen pc och det egna musikskapandet började ta fart.
I början var hans musik mer åt techno-hållet, men successivt blev låtarna mera drömska och filmiska i sitt uttryck. Han gav ut ett album som han själv finansierade, innan han som 21-åring fick napp hos ett amerikanskt skivbolag.
Sedan dess har han släppt fyra album genom skivbolaget plus att det första albumet återutgavs av skivbolaget.
När han efter utbildningen till webbutvecklare började jobba heltid upptäckte han att det blev mindre tid till att gå in ”skaparbubblan”. Därför har det blivit glesare mellan albumen.
– Jag vill skapa en känsla av äventyr. När man blundar och lyssnar på musiken ska man uppleva att man är på en annan plats, kanske i rymden. Det kan upplevas lite mörkt, men också spännande. Och det finns alltid en gnutta hopp, förklarar han.
Han nämner yttre rymden och science fiction som inspirationskällor.
– Det finns en subgenre inom ambient som heter just "space music" där mycket av min musik placerar sig - kanske tydligast i albumet "Secret Observatory" från 2005 - men det finns en touch av space music i alla mina album.
Space music är helt instrumental musik och innehåller inga rytmer eller definierade melodier. Stefan beskriver det som fritt flytande harmonier och ljudlandskap som ger en speciell atmosfärisk känsla.
Själv har han gärna den här typen av låtar i lurarna när han sitter och jobbar. Men många använder musiken i samband med meditation. En del skulle kalla Stefan Strands verk för ”New Age”, men det gillar han inte.
– För mig är New Age änglakörer. Jag har inget sånt. Min musik är nog dystrare, men också mer spännande, tycker jag.
Vi går ut för att ta några bilder. Det blir första gången som artisten bakom ”Between Interval” visas på bild i en svensk tidning. Lite ovant, men helt okej, konstaterar han.
Kanske till och med på tiden?
Fakta

Stefan Strand

Gör: Musik under pseudonymen ”Between Interval”. Jobbar som webbutvecklare.

Bor: På Kobjer.

Familj: Sambo.

Fritid: Tv-serier, film. David Lynch är en favorit. Tv-spel är ett intresse som hållit i sig sedan barndomen. Gillar att gå på loppisar och leta efter konst.

Gå till toppen