Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Eldningsförbud i nordvästra Skåne

Räddningstjänsten har utfärdat eldningsförbud i nästan hela nordvästra Skåne – utom i tre kommuner. Det här gäller om du ska grilla under påsken.

Sedan den 16 april råder det totalt eldningsförbud i hela Skåne, utom i Perstorp, Klippan och Örkelljunga, eftersom det är stor brandrisk i skog och mark.
– När vi når upp till nivå 4 får man bara elda på utsatta eldningsplatser. Om vi kan undvika gräsbränder kan vi fokusera på det vi egentligen ska göra och inte det som hände på grund av folk oförstånd, säger Jerker Palm Svensson, inre befäl på Räddningstjänsten Skåne nordväst.
Brandriskprognosen uppdateras dagligen på hemsidan och Jerker Palm Svensson uppmanar till försiktighet, särskilt till påskhelgen, och han påminner om att all eldning utomhus är förbjuden.
– Jag misstänker inför helgen att folk ska ut till sina sommarstugor, kanske för första gången i år, och räfsa ihop och elda upp löv, säger han.
Fakta

Det här gäller vid eldningsförbud

Förbudet grundas på förordningen om skydd mot olyckor (SFS 2003:789) 2 kap 7§.

Eldningsförbud innebär att du inte får använda öppen låga utomhus. All eldning utomhus är då förbjuden.

Du får lov att använda fasta grillplatser som finns på allmänna platser och i parker. Vi rekommenderar att du inte använder sprit- eller gasolkök.

Det går också bra att använda fasta hemmagrillar som står på egna ben och inte är i kontakt med eller nära marken. Gasolgrill går också bra att använda. Viktigt: du får endast använda fasta hemmagrillar hemma på din egen tomt. Det är inte tillåtet att använda hemmagrillar i till exempel skog och mark eller på stranden.

Tänk på att du kan ställas till svars och bli straffad om du orsakar en brand på grund av oaktsamhet.

Källa: Räddningstjänsten Skåne nordvästs hemsida.

Gå till toppen