Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Skogkär: Kriminella ska sitta inlåsta.

En kraftig explosion inträffade natten till måndagen på Nobelvägen i Malmö.Bild: Patrick Persson
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Mars blev den första månaden på tre år i Malmö utan en enda skjutning. En positiv nyhet som samtidigt utgör en dyster påminnelse om sakernas numera normala tillstånd.
I Stockholm är utvecklingen just nu den rakt motsatta. Där talas det om 2019 som det så här långt dödligaste året – åtta ihjälskjutna hittills.
Och runt om i landet ökar antalet sprängningar. Totalt har 48 sprängningar inträffat under första kvartalet i år mot 37 under samma period förra året, konstaterades det i P1-morgon på tisdagen (16/4).
Efter en kraftig explosion vid Nobeltorget i Malmö natten till måndagen fick en tolvårig flicka föras till sjukhus med skärskador sedan fönstret i hennes sovrum splittrats av smällen.
I Malmö summerade polisen nyligen det första halvåret av "Sluta skjut", ett projekt avsett att få kriminella att lämna brottets bana. Fast att det skjuts mindre beror nog snarare på att många våldsverkare sitter bakom lås och bom än på att de övergått till hederligt Svenssonliv.
"När vi har individer som har kommit så pass långt i sin kriminella karriär att de kan skjuta på öppen gata, kasta handgranater, mörda varandra och spränga bort andra, även oskyldiga, då måste vi spärra in dem", konstaterade polisen och forskaren Amir Rostami i P1-morgon.
Det är viktigt att vara tuff både mot brottsligheten och mot brottslighetens orsaker, vilket politiker från höger till vänster nogsamt brukar påpeka.
Även det självklara bör sägas. Att förebygga brott är alltid att föredra, framför att behöva hantera brottets tragiska konsekvenser.
Men så länge samhället inte fått bukt med orsakerna är det klokt att vara tuff och tydlig mot dem som begår brotten. Inkapacitering, helt enkelt.
Den som sitter inlåst begår inga brott. Se bara på Malmö.
Gå till toppen