Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Lokal debatt: Malmös skolor är på rätt väg

Det finns en del kvar att göra i Malmös skolor, men att vi är på rätt väg råder det ingen tvekan om. Det skriver Sara Wettergren (L).Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
Sverigedemokraterna Jörgen Grubb och Nima Gholam Ali Pour målar i ett debattinlägg (Sydsvenskan 10 april) upp en dyster och svartvit bild av Malmös skolor. Som kommunalråd med ansvar för skola och utbildning är jag mycket väl bekant med hur stadens utmaningar återspeglas i skolorna. Även om resultaten i skolorna stiger, har vi fortfarande en bra bit att gå till att nå målet om att alla elever i grundskolan ska nå gymnasiebehörighet.
Läs också Malmös skolor måste ändra riktning
Genom skolbesök varje vecka och aktuella lägesrapporter får jag också en annan bild – resultatet av hårt och kontinuerligt arbete ute på skolorna. På Värner Rydénskolan, som är en av de skolor som nämns i Sverigedemokraternas inlägg, finns hoppfulla prognoser vad gäller behörighet till gymnasiet. Från och med nästa år beräknar skolan att trenden har vänt och att behörigheten bland niondeklassare stiger successivt. Hermodsdalsskolan, som också nämns, har de senaste åren kunnat uppvisa positiva resultat utifrån sina förutsättningar.
I det styre Liberalerna har bildat tillsammans med Socialdemokraterna, kommer vi att göra vårt yttersta för att förbättra förutsättningarna för Malmös elever. Vi kommer att arbeta för mer resurser till skolorna, ökad gymnasiebehörighet, ökad lärarbehörighet, lugn och ro i klassrum och korridorer och ökad valfrihet för eleverna genom skolval och en mångfald av skolor.
Föräldrarnas ansvar för sina barns skolgång är en viktig del i att barn lyckas i sin skolgång. Till skillnad från Sverigedemokraterna, som föreslår en kommunal policy för samverkan mellan hem och skola, menar jag att detta löses bäst genom dialog mellan rektorer/lärare och föräldrarna. Därför har jag initierat ett ansvarskontrakt, som varje skola kan använda för att förtydliga rollerna mellan skola, förälder och elev. Ambitionen är att det ska börja användas vid skolstart i höst.
Det finns en del kvar att göra i Malmös skolor, men att vi är på rätt väg råder det ingen tvekan om.

Sara Wettergren (L)

Kommunalråd för skola och utbildning
Läs också Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen