Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Manal Masris nästa film växer fram i nytt dokumentärnätverk

Med det nystartade initiativet Malmö Doc Lab vill regissören Magnus Gertten och producenten Ove Rishøj Jensen hjälpa lokala dokumentärfilmsprojekt framåt. Ett av projekten som just nu deltar är Guldbaggenominerade Manal Masris kommande film – om två studenter som in i det sista dokumenterade belägringen av sin hemstad Kobane.

Manal Masri guldbaggenominerades förra året för sin dokumentär ”Brev till en seriemördare”.Bild: Emma Larsson
Lunchen är intagen, kaffekopparna påfyllda och Malmö Doc Labs deltagare är redo att dra igång på nytt. De sitter samlade runt bordet i Auto Images lokaler på Monbijougatan för att diskutera de filmprojekt de just nu arbetar med.
Initiativet är tänkt att fungera som en inkubator för skånska dokumentärskapare. I en serie av tre workshops förbereds sex projekt för att kunna jobba med finansiärer som Film i Skåne, SVT och Svenska filminstitutet.
– Jag och Ove har själva erfarenheterna. Förhoppningsvis kan vi hjälpa fler att hitta kärnan i sitt projekt och få det att lyfta. Det är det projektet går ut på: att få projekten flygfärdiga, säger Magnus Gertten.
Han står bakom filmer som ”Tusen bitar”, ”Den unge Zlatan” och ”Every face has a name” och har nu dragit igång Malmö Doc Lab tillsammans med den danske producentkollegan Ove Rishøj Jensen.
– Det kommer att stärka miljön för dokumentärfilmare i regionen. Det råder knappast brist på idéer och visioner – men det finns en hantverkskunskap och marknadskunskap som man också måste tillägna sig. Dessutom är det viktigt att öppna upp för andras synpunkter. Man kan inte skydda sitt filmprojekt som man skyddar en bebis, säger Magnus Gertten.
Bild: Malmö Doc Lab
I projektets första omgång deltar sex filmare med sina projekt: Caroline Troedsson, Åsa Sjöström, Manal Masri, Pernilla Belfrage, Per Anders Rudelius och Selina Håkansson.
Vid bordet på Monbijougatan har det blivit Manal Masris tur att visa upp en trailer hon klippt om sedan förra träffen för ett par månader sedan.
– Jag hoppas den kan ge en tydligare bild av vad jag vill berätta, säger hon.
Förra året nominerades hon till en Guldbagge för sin film ”Brev till en seriemördare”. Hennes nya film skildrar två unga män som 2014 reser tillbaka till sin hemstad Kobane i norra Syrien för att dokumentera vad som händer där. Samtidigt kommer Islamiska statens styrkor kommer allt närmre.
Manal Masri har fått tillgång till hundratals timmar material som skildrar belägringen av den kurdiskdominerade staden inifrån. Snart planerar hon att själv åka ner och filma mer material.
– Ingen av personerna de mötte lever idag. Tanken är att genom filmen möta alla de här människorna som inte finns idag och ge dem en röst, säger hon.
Efter att hon har visat den nyklippta trailern bollar hon och kollegorna på Malmö Doc Lab idéer med varandra. Vad tillför klippen från nyhetsrapporteringen till trailern? När ska en klippare tas in i processen? Hur ska hon skildra dagens läge i Kobane på bästa sätt?
– Det är bra att få testa det man gjort på en publik. Annars sitter man mycket själv. När man visar upp det man gjort för andra ögon så blir man själv mer kritisk också – man ser det med nya ögon. Jag är väldigt tacksam för det här initiativet, säger Manal Masri.
Ytterligare en träff väntar för Malmö Doc Lab-gänget under våren. Därefter vill Magnus Gertten och Ove Rishøj Jensen bjuda in nya filmare med nya projekt.
– Vår ambition är att bygga upp en ny omgång när den här är klar. I Malmö Doc Labs namn gör vi även en del insatser i enskilda projekt. Vi vill kunna jobba på olika plan: både som konsulter, rena utbildare och inspiratörer, säger Magnus Gertten.
Gå till toppen