Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Pensionärer behöver också pengar för att ställa om

Många före detta riksdagspolitiker behåller en inkomstgaranti efter att de lämnat sin stol.Bild: Henrik Holmberg / TT
Jag har arbetat sedan jag var 16 och betalt in ganska mycket skatt under mina år. Många med mig har samma historia och när vi nu har blivit pensionärer så ser vi vad de skattepengarna gått och går till.
Så här om dagen skrev jag mejl till 349 riksdagsledamöter och medlemmar av regeringen.
I mejlet hade jag ett medsänt inlägg från min bloggsida, där jag bland annat menar att pensionärer i Sverige bör få upp till 20 000 kronor skattefritt, fri sjukvård, kraftigt subventionerade glasögon/tandvård/hörsnäckor, fria bussresor i kommunerna för då skulle många inte behöva stå i stadsmissionens matkö, söka bostadsbidrag, samla burkar eller tvingas bli uteliggare.
Till min förvåning, jag fick svar – jag menar de är ju ändå folkvalda och borde hålla kontakt med sina väljare, speciellt om man skriver till dem. Jo, jag fick svar.
En folkvald politiker svarade, en.
Hanna Gunnarsson svarade: ”Vänsterpartiet håller helt med om att många pensionärers inkomster är för låga, speciellt för kvinnor som jobbat deltid eller stannat hemma under lång tid. Garantipensionen måste höjas och vi behöver ett helt nytt pensionssystem som är mer förutsägbart. Vi behöver också bygga bostäder som äldre kan flytta till när de vill lämna stora lägenheter eller hus, med fokus på hyresrätter med låg hyra.”
Jag hade inte förväntat mig att få svar från alla, för alla sitter där ju inte för vår skull, men lite fler än en trodde jag, men ack vad jag bedrog mig.
När jag sedan någon dag senare fick mig tillsänt en lista där före detta politikers inkomstgaranti framgår ser jag att till exempel Lars Ohly (41 337 kronor), Urban Ahlin (106 544 kronor) och före detta ministern Göran Hägglund (61 334 kronor i månaden) har ställt om i många år nu.
Idag betalar vi skattebetalare 4 456 830 kronor varje månad till före detta politiker som ställer om. Hur mycket betalar vi till en pensionär som slutar arbeta efter 50 år, hur mycket får denna i inkomstgaranti/omställningsbidrag?
PS. Före detta ministrars omställningsavtal ingår inte i detta så siffran stiger betydligt om dessa skulle räknas in. DS.

Tommy Perchun

Gå till toppen