Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Totalitära tendenser och populism av den modell den svenska regeringen visat prov på är farlig.”

Staten ska skydda oss men staten ska inte kunna missbruka makten den fått för att skydda oss, skriver Jasenko Selimovic (L), EU-parlamentariker.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ebba Grön i Malmö 1981. Förstod inte Morgan Johansson (S) att han var på väg att skapa en lagstiftning som skulle kunna döma texter av Ebba Grön för ”uppmuntran till våld”, skriver Jasenko Selimovic.

Bild: Rolf Olsson

Annons

EU:s nya lagstiftning mot spridning av terrorisminnehåll på internet, som EU-parlamentet röstar om i morgon, onsdag den 17 april, klarar av att hålla rent mot terrorpropaganda och samtidigt skydda yttrandefriheten.

Europaparlamentets version som nu ligger på bordet räddar den svenska regeringen från att acceptera en antiterrorlag som vore rena katastrofen för yttrandefriheten.

Internet och sociala medier spelar en väsentlig roll när det gäller spridningen av terroristinnehåll och radikalisering av individer. Den norske terroristen Anders Behring Breivik, den svenske IS-resenären Michael Skråmo och skytten vid terrorattentatet i Christchurch på Nya Zeeland som i mars mördade 50 personer, var alla aktiva i olika extremistiska nätforum. Forskning visar att internet är ett viktigt instrument i dessa miljöer och att det tar mycket kort tid för en person att radikaliseras. Därför är det av avgörande betydelse att terrorinnehåll på nätet tas bort så fort som möjligt. Förslaget som i morgon klubbas i EU-parlamentet är bra utformat i det avseendet: Det kräver att terrorinnehåll tas bort inom en timme.

Annons

Annons

Kruxet har varit att utforma lagen så att press- och yttrandefriheten inte äventyras. Och där visade justitieminister Morgan Johansson och den svenska regeringen farligt svaga demokratiska reflexer. Som förslaget såg ut från början innehöll det bland annat delar som stred mot den svenska yttrandefrihetsgrundlagen, YGL.

Hemsidor som har utgivningsbevis och oftast drivs av massmedieföretag får enligt YGL inte förhandsgranskas. Men förslaget krävde just det. Och märkligt nog brydde sig inte den svenska regeringen om det. Det övergripande målet att framstå hård i kampen mot sidor som sprider uppmaningar till terror gjorde att regeringen var villig att kasta ut barnet med badvattnet.

I lagförslag som innebär begränsningar av yttrandefriheten måste man noga säkerställa att begränsningarna är förenliga med Sveriges grundlagar och att proaktiva och förebyggande åtgärder inte går längre än vad som är absolut nödvändigt. Men istället var regeringen beredd att släppa igenom en version som hade så otydliga definitioner av terrorism att lagtexten hade kunnat passa i en polisstat.

I Turkiet och Ryssland har regimerna använt sig av liknande lösa paragrafer för att tysta oppositionen och regeringskritiska bloggare. Men det förekommer även i demokratiska stater. Det mest aktuella fallet är i Spanien, där åtal mot några twittrare och rappare för ”hyllandet av terrorism” har väckts. Förstod inte Morgan Johansson att han var på väg att skapa en liknande lagstiftning? Att vi i så fall skulle kunna döma texter av Ebba Grön för ”uppmuntran till våld”?

Annons

Annons

I ett demokratiskt samhälle är det självklart att staten skyddar sina medborgare och institutioner. Därför är det också självklart att staten ska vara hård mot sådana som vill skada människor med våld. Men lagar mot terrorism har genom historien ofta kommit i konflikt med yttrandefriheten och tankefriheten. Därför är det ytterst viktigt att den lagstiftning EU-parlamentet nu beslutar om utformas så att alla kan förstå dess konsekvenser, samt att varje begräsning av medier och yttrandefriheten är kopplad till aktiviteter som hotar att sprida terror och skada människor.

Totalitära tendenser och populism av den modell den svenska regeringen och Morgan Johansson visat prov på är farlig. Staten ska skydda oss men staten ska inte kunna missbruka makten den fått för att skydda oss.

Min gissning är att det inte bara handlar om att Morgan Johansson och regeringen ville plocka poäng på att vara tuffast mot terrorismen. Utan också att Socialdemokraterna är dåligt lämpade för att hantera sådana lagar på grund av sin övertro på staten – som ofta utgörs av samma socialdemokrater. Att vara misstänksam mot staten är för dem som att vara misstänksam mot sig själva. Men oavsett anledning är det min förhoppning att Johansson inte får gehör i EU-parlamentet i morgon. Vi behöver lagar som skyddar oss mot terrorpropaganda på internet men samtidigt behöver vi en stark rättsstat. Det ena utan det andra är mycket farligt.

Annons

Annons

Jasenko Selimovic

Jasenko Selimovic (L) är EU-parlamentariker.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy