Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nytt sprängdåd planerades – explosivt ämne i beslag

Tre av Malmös gängkriminella greps natten mot tisdagen misstänkta för att ha förberett ett sprängdåd. Sprängmedlet de knyts till kunde raserat hela byggnaden om det detonerat. Alla de gripna ingår i de nätverk som kontrolleras extra i polisens specialprojekt.

– Fyndet är på teknisk analys i detta nu, säger förundersökningsledaren Jonas Karlberg, till höger på fotot.Bild: Johan Nilsson/TT
Bakgrunden är ett tillslag mot ett fordon som polisen gjorde på Rosengård klockan 02 natten till tisdagen. En 23-årig man kontrollerades ihop med två kamrater. Mannen har en diger brottslig bakgrund och är en av de kriminella som har i princip ständig polisuppvaktning genom projektet Sluta Skjut.
På adressen där han kontrollerades hittades ett parti sprängdeg. Tillräckligt för att rasera byggnaden och alla i den. Det fanns dock inga sprängkapslar eller andra anordningar som behövs för att få sprängdegen att explodera.
Området spärrades av och bombtekniker kallades till platsen.
– Fyndet är på teknisk analys i detta nu, säger Jonas Karlberg, polisiär förundersökningsledare på avdelningen för grova brott.
23-åringen är dömd för sprängningen mot bostadsbolaget Victoria Park 2014 och satt häktad för ett annat fall av förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse förra året, men bevisen räckte inte för att åtala honom.
Tillsammans med honom tog polisen ytterligare två män – 23 och 21. Även de finns i nätverken kring de närmare tjugo unga kriminella i Malmö som kallats in till möte i Sluta Skjut.
Polisen är mycket förtegen om utredningen – och om tillslaget skulle kunna ha koppling till sprängdådet på Nobelvägen natten mot måndagen.
De tre männen anhölls under tisdagsförmiddagen efter att ha förhörts och delgivits misstankar.
Under tisdagsmorgonen hävdes även avspärrningen kring fyndet.
Gå till toppen