Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Turerna kring Svenska Akademien blir opera i Helsingborg

I mars nästa år är det dags för Svenska Akademien att bli opera. Äntligen!

Hanna Höglund ska skriva texten till kortoperan om Svenska Akademien.Bild: Jonas Ekströmer / TT Moa Dahlin
Än så länge är inte så mycket klart. Det finns en struktur, artister, en del musik och en vilja att åter låta Helsingborgs konserthus vara en del i samhällsdebatten. Men i mars 2020 blir det ändå urpremiär.
Att mycket återstår ser dock operakritikern Hanna Högberg, som ska skriva librettot, som en fördel.
– Det händer ju nya saker hela tiden. Nu kommer exempelvis Katarina Frostenson med en bok i ämnet och förhoppningsvis kan man fånga upp vad som händer framöver i texten, säger hon.
Någon säker etikett som komedi eller tragedi tycker hon inte det går att sätta på stycket.
– Det blir lite komedi, lite hjärta och lite sorg. Ett stycke över mänsklig svaghet, kanske man kan säga.
Och några förmildrande omskrivningar blir det inte tal om. Deltagarna i dramat kommer att märkas.
– Ja, man kommer nog att kunna känna igen en del personer, säger hon.
För musiken står Fredrik Österling, chef för Helsingborgs Konserthus. Han har skaffat sig en viss vana av att sticka ut hakan i samhällsdebatten. För ett knappt år sedan tonsatte han ett hatbrev konserthuset fått efter en konsert med musik av homo- och bisexuella kompositörer, som sedan sjöngs av Rickard Söderberg.
Nu är det alltså Svenska Akademien som hamnar i fokus.
För Hanna Höglund är det första gången hon skriver ett libretto. Hon är vanligtvis kritiker. Bland annat hos HD och Sydsvenskan.
Och du börjar med en opera om Svenska Akademien?
– Ja, känns läskigt, jättekul och allt möjligt. Jag har ju jobbat som operakritiker men det här är första gången jag befinner mig på den här sidan så att säga, säger Hanna Höglund.
Kortoperan har urpremiär den 19 mars 2020 på Helsingborgs konserthus. Den kategoriseras enligt följande: "Makten och härligheten – en allegorisk knyt-blues-opera för (minst) 18 ledamöter." Medverkar gör bland andra Helsingborgs Symfoniorkester, delar av Helsingborgs Konserthuskör och en rad solister.
Läs också Rickard Söderberg sjunger tonsatt hatbrev i Helsingborg
Gå till toppen