Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lokal debatt: Vad är Malmö stads långsiktiga plan när det gäller hemlösheten?

Vad blir de sociala konsekvenserna av detta, skriver Magnus Olsson (SD) och syftar på det planerade boendet för hemlösa i Oxies nedlagda vårdhems lokaler.Bild: Fredrik Sandberg/TT
44 Oxiebor skriver i ett svar till undertecknad att de inte känner oro för att Oxie vårdhem ska bli ett akutboende för hemlösa nyanlända migranter. Blir dock lite märklig ståndpunkt när få av dessa 44 Oxiebor, som undertecknat artikeln, bor i närheten av Oxie vårdhem. Jag noterar också att bland de Oxiebor som är positiva, finns heltidsanställda från socialdemokratiska fackföreningar och högt uppsatta tjänstemän inom Malmö stad. Oavsett detta får de självklart ändå representera Oxie. Till skillnad från dessa som välkomnar hemlösa nyanlända migranter, bor de över 50 Oxiebor som kontaktat Sverigedemokraterna precis vid Oxie vårdhem. De Oxiebor som har kontaktat mig har även förmedlat en lista med namnunderskrifter, som jag har överlämnat till kommunalrådet Sedat Arif (S).
Läs också Vi välkomnar barnfamiljerna till Oxie
Läs också Nej till boende för hemlösa nyanlända i Oxie
Många Oxiebor känner helt enkelt en stor oro över att ansvariga politiker i Malmö vill omvandla detta vårdhem till ett boende för hemlösa nyanlända migranter. Vi Sverigedemokrater hade hellre sett att Oxie vårdhem används till svenska medborgare som idag är i akut behov av vård och omsorg. Många äldre och svaga skickas tyvärr alltför många gånger hem för tidigt, när dem istället behöver omvårdnad. Här kan Malmö stad och region Skåne göra skillnad på riktigt.
Alla utsatta områden i Malmö har skapats genom att ansvariga politiker koncentrerat en stor grupp människor med dåliga ekonomiska förutsättningar i ett och samma område. Nu vill Malmös makthavare återupprepa detta i Oxie. Det är just detta som Oxieborna är oroade över. Det är uppenbart att sociala problem har resulterat i otrygghet och segregerade områden som Rosengård och Seved. Sverigedemokraterna och Oxieborna vill inte se liknande områden i Oxie.
När bilbränder och gängkriminalitet drabbade Oxie samlade sig Oxieborna och försökte bemöta problemen, utan någon hjälp från Malmö stad. Nu när det blivit lite lugnare i Oxie och människor börjar känna sig trygga vill socialdemokrater och liberaler med stöd av Miljöpartiet fylla området med hemlösa. Med tanke på detta bör man beakta följande. Vad blir de sociala konsekvenserna av detta? Hur länge kommer detta boende finnas här? Hemlösheten i Malmö har bara ökat sedan man började räkna antalet hemlösa 2005. Vad är Malmö stads långsiktiga plan när det gäller hemlösheten?
Oxieborna älskar sitt Oxie och har kämpat för att Oxie ska vara tryggt. Förminska inte problematiken och denna oro. Ge mig istället svar på mina frågor och tvinga inte Oxieborna att ta emot hemlösa.

Magnus Olsson (SD)

Oppositionsråd och ledamot arbetsmarknads- och socialnämnden i Malmö
Gå till toppen