Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läraren till studenterna: ”Ni är en stor tillgång inom kultursektorn”

Synas, ta plats, sätta spår. Det är ledord som studenterna på Kulturcentrum Skåne arbetar med. Gemensamt har de ett intresse för kultur. Nu är det dags att söka utbildningen där kreativitet står i centrum.

Studenterna Peter Arneson, till vänster och Alice Lund Papiernik, till höger, diskuterar med verksamhetsledaren Christel Nilsson Ringdahl i mitten. ”Lärarna finns alltid där, men vi tränar oss på att ta eget ansvar”, säger Alice.Bild: Cecilia Lindberg
Studenterna står redo vid sina marimbor när vi kikar in i den före detta industribyggnaden på Gunnesbo där Kulturcentrum håller till.
Christel Nilsson Ringdahl, utbildningsledare och musiklärare på skolan, räknar in och orkestermedlemmarna sätter fart på sina klubbor. Olika stämmor avlöser varandra i låten som de nyss har lärt sig. Ett skönt sväng uppstår: Där satt den. Leendena sprider sig.
Musik är bara ett av inslagen i utbildningen som även rymmer kulturspaning, konst och teater i praktik och teori.
– Från början var jag mest intresserad av teater, men efter hand har det blivit mer och mer musik, säger studenten Alice Lundh Papiernik.
Hon talar varmt om skolan, här kan hon utvecklas på egna villkor, men ändå tillsammans med andra.
Gemensamt har studenterna ett stort intresse för kultur och alla har de någon form av kognitiv eller intellektuell funktionsvariation. Många av dem har förkunskaper, medan andra tar chansen att lära sig helt nya saker.
Elias Edén spelar saxofon och ingår i en jazzensemble tillsammans med Peter Arneson på dragspel och vokalisten Iris Ekholm. Vi lyssnar till jazzklassikern ”Autumn leaves” som gruppen håller på att träna in.
Grupperna är blandade med studenter från de tre årskurserna.
– Det är bra att det kommer in nya studenter - då får vi in ny erfarenhet och energi i gruppen, säger Peter Arneson.
Studenterna behöver inte välja inriktning, utan kan ägna sig åt flera konstarter. När Elias Edén har packat ner saxofonen visar han en samling av miniatyrer i papp som han konstruerat enligt egna ritningar. Verken har använts till att göra stopmotion-animationer, men är också små konstverk i sig själva. Det började med flygplan, men sedan har det blivit ett par pyttesmå stridsvagnar, och även ett detaljrikt minihus.
– Min mamma gillade inte att jag gjorde krigsgrejer, så då tänkte jag att jag skulle lugna ner henne med att göra ett hus, förklarar han och håller upp det lilla röda, pittoreska huset med rök som stiger ur skorstenen.
Studenterna jobbar ofta med teman i projekt där praktik och teori knyts ihop. Ett exempel är pappboxar med uppbyggda scener med dockor som föreställer personer ur musikhistorien.
Ett annat tema har varit Ingemar Bergmans filmskapande.
– Vi studerade hans sätt att jobba med skuggor, vinklar och schabloner, säger Peter Arneson.
– Först gör vi - sedan tänker vi. Men det hör ihop, sammanfattar Alice Lundh Papiernik sättet att arbeta på.
Under året ordnas flera utställningar och konserter.
– Ni är en stor tillgång inom kultursektorn. Därför ska ni synas, ta plats och sätta spår, säger Christel Nilsson Ringdahl.
Nu är det dags att söka till skolan inför nästa termin. Förkunskaper är inget krav, men ett djupt intresse för kultur är viktigt.
– Trots att vi funnits länge är det många som inte vet om att vi finns. Vi hoppas att fler ska hitta hit. I grunden handlar det om att öppna rätten till utbildning för alla, säger Christel Nilsson Ringdahl.
Fakta

Treårig utbildning

Kulturcentrum Skånes treåriga, eftergymnasiala kulturutbildning är en grundutbildning i musik, drama/teater och bild. Utbildningen riktar sig till personer med kognitiva eller intellektuella funktionsvarianter. Huset på Gunnesbo rymmer även kulturarbetsplats i form av daglig verksamhet och öppen verksamhet som riktar sig till alla åldrar. Mer info finns på kulturcentrumskane.com.

Gå till toppen