Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

7 200 Malmöbor var utan trygghetslarm i natt

På tisdagskvällen slutade trygghetslarmen i Malmö att fungera. Först på onsdagsmorgonen gick signalerna fram igen. ”Vi försöker få kontakt med alla drabbade”, säger Åsa Ollerstam Lund på Malmö stad.

Trygghetslarm ser till att personer snabbt kan larma vid hjälpbehov.Bild: Niklas Gustavsson
Det var efter en systemuppdatering på tisdagskvällen som larmen slogs ut. 7 200 personer i Malmö blev utan trygghetslarm. Det handlade både om personer som bor på trygghetsboenden och om personer som bor i egna bostäder.
Från klockan 23 på tisdagskvällen och under hela natten till onsdag kunde ingen av dessa larma för att få hjälp.
– Det kan handla om toalettbesök, att man är lite orolig eller andra saker, säger Åsa Ollerstam Lund, avdelningschef för ordinärt boende på Malmö stad.
Hur många personer som tryckte på larmet utan att få hjälp kunde Malmö stad inte säga på onsdagsmorgonen. Men en vanlig natt brukar kommunen få in runt 350 larm varav 150 brukar behöva larmas vidare till hemtjänsten.
– De personer som vi vet brukar larma under natten kontaktade vi, antingen ringde vi eller så gjorde vi ett extrabesök, säger Åsa Ollerstam Lund.
Malmö stad kontaktade samtliga med trygghetslarm under onsdagen. Detta för att kontrollera att ingen drabbats allvarligt på grund av larmproblemet.
– Vi försöker få kontakt med alla drabbade under dagen och än har jag inte fått höra att någon drabbats men det tar lite tid innan alla har kontaktats. De flesta med trygghetslarm har även hemtjänst så de har redan fått besök av oss, säger Åsa Ollerstam Lund.
Hur vanligt är det att systemet kraschar?
– Det händer inte så ofta som tur är. Jag kan faktiskt inte komma ihåg när det hände sist. Men det är klart att det inte är bra för det får så stora konsekvenser för så många människor, säger Åsa Ollerstam Lund.
Gå till toppen